"Έφυγε" ο άνθρωπος που "ξεκλείδωσε" τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων


Γιάννης Σειραδάκης: Ο επιστήμονας που «ξεκλείδωσε» τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων 
Ο άνθρωπος που μελέτησε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και.. αποκρυπτογράφησε τα μυστικά του , ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής ΑΠΘ Δρ Γιάννης Σειραδάκης έφυγε από τη ζωή.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένας  από τους πλέον ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο. 


 
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός, περίπου 30×20×10 cm – λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop. Κατασκευάστηκε το 150-100 π. Χ. και βρέθηκε τυχαίως το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες σε ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα. Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογίζονταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν οι ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις. Οι κύριες λειτουργίες του έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 3400 γράμματα του εκτεταμένου εγχειριδίου χρήσεως που περιείχε, έχουν διαβαστεί (ύστερα από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων.
Το ολοκληρωμένο μοντέλο του περίφημου μηχανισμού, βρίσκεται στο εκθετήριο Αρχαίας Τεχνολογίας  του ΝΟΗΣΙΣ , στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετείχε ο φημισμένος αστροφυσικός. 
Ποιος ήταν ο Γιάννης Σειραδάκης
Ο Δρ Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε Φυσική στην Αθήνα και Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Manchester στη Μ. Βρετανία. Έχει εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie στη Βόννη, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Από το 1985 ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2015 του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, εθνικές και διεθνείς επιτροπές (Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, κ.ά.) κι ερευνητικά προγράμματα, και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.ά.).
Από το 2011 διεύθυνε το Εργαστήριο Αστρονομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο (Descartes) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 180 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ακόμη, έχει δημοσιεύσει, μόνος του ή σε συνεργασία, τρία διδακτικά βιβλία, βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε συνέδρια και συνολικά πάνω από εκατό πρωτότυπες ερευνητικές κι άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις.

Αντίγραφο του Μηχανισμού, βρίσκεται στην έκθεση Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στο ΝΟΗΣΙΣ


Περιήγηση στην έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
https://www.youtube.com/watch?v=G-L9MyLIX4A&feature=emb_logo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Οι Ελεύθερες Ρίζες Υπό Έλεγχο : Η πρώτη LifestyleNanoMedicineClinic στην Ελλάδα καινοτομεί κατά των εχθρών του οργανισμού!