Τα αγιάσματα της Θεσσαλονίκης αλλάζουν ροή λόγω αστικοποίησης και όχι μόνο
Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ερμού, υψώνεται το Μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Οσία Θεοδώρα που μόνασε εκεί.
Οι πιστοί καθημερινά προστρέχουν στη χάρη της και προσκυνούν τα ιερά της Λείψανα, που βρίσκονται αποθησαυρισμένα στο Καθολικό της Μονής..
Το αγίασμα της Ιεράς Μονής και το μύρο της Αγίας μεταφέρονταν από τη Μονή σε μικρά μολύβδινα φιαλίδια κουτρούβια τα οποία από τη μία τους πλευρά είχαν εγχάρακτη τη μορφή της Αγίας και από την άλλη τη μορφή του Αγίου μεγαλομάρτυρα Δημητρίου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά τέτοια φιαλίδια κι είναι γνωστό το φιαλίδιο που διασώζεται στην ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου και φυλάσσεται στο Μουσείο του Sasso Ferrato της Ιταλίας.(…) Η πηγή του Αγιάσματος της Μονής βρίσκεται κοντά στο ταφικό παρεκκλήσι του Γενεσίου της Θεοτόκου στον προαύλιο χώρο της Μονής.
Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται στο βιβλίο «Τα Αγιάσματα της Θεσσαλονίκης» του μακαριστού Επισκόπου Λαγκαδά Ι Τασιά
Ι Μ Αγίας Θεοδώρας
Στην έκδοση του Κέντρου Αγιολογικών Μελετών Ι.Μ Θεσσαλονίκης παρατίθενται ενδιαφέροντα και άγνωστα σε πολλούς στοιχεία της ιστορίας της πόλης αλλά και της Ορθοδοξίας.
Ακολουθώντας τη διαδρομή αυτή, διαπιστώνει κανείς πόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Λατρεία είναι το νερό. Οι ιαματικές ιδιότητες πηγών ήταν συνδεδεμένες από την Αρχαιότητα με ιερά και με χώρους θεραπείας όπως τα ασκληπιεία.
Στις σύγχρονες πόλεις τέτοια τοπόσημα αποτελούν σημεία ιστορικής κυρίως αναφοράς και ενδιαφέρουσες στάσεις στις ξεναγήσεις.
Το αγίασμα στην Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην οδό Μακένζυ Κίνγκ απέναντι από την Αγία Σοφία, είναι συνδεδεμένο με πολλές διηγήσεις και αστικούς θρύλους. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι στην πυρκαγιά του 1917 εκείνο το σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα του Αγίου, ήταν το μόνο που παρέμεινε άθικτο από την πύρινη λαίλαπα. Κι αυτό γιατί το υπόγειο ρέμα που διέτρεχε το σημείο το κράτησε ανέπαφο από τις φλόγες.
Σήμερα πολλά από τα αγιάσματα που εντοπίζονται σε ιερούς ναούς έχουν στερέψει ή έχουν αλλάξει ροή.
Για παράδειγμα πρόσφατα το αγίασμα στην Ι Μ της Αγίας Θεοδώρας . Κάποιοι είπαν ότι αιτία είναι η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας της λειψυδρίας.
Στην μεταδιδακτορική διατριβή με θέμα «Αστική γεωλογία και τεκτονική δομή στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης» της γεωλόγου Άννας Ζερβοπούλου βρίσκουμε μια επιστημονική απάντηση: « Η αστικοποίηση έχει επιδράσει και στους υδάτινους πόρους, στην υδρολογία και την υδρογεωλογία μιας περιοχής» Αυτό σημαίνει ότι τα μπαζώματα, αλλά και τα μεγάλα έργα αλλάζουν την πορεία του νερού. Την κατάσταση επιβαρύνει η λειψυδρία λόγω της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής η κύρια αιτία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου