Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

stelaris: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟ...

stelaris:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟ...
: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΗΣΙΣ Τον γνώρισα λίγο πριν το 2000. Το όραμά του για τη δημιουργία ενός Κέντρου Διάδο...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΗΣΙΣ
Τον γνώρισα λίγο πριν το 2000. Το όραμά του για τη δημιουργία ενός Κέντρου Διάδοσης Επιστημών μιας περιοχής που μαζί με τη Ζώνη Καινοτομίας και τις νέες επιχειρήσεις –τεχνοβλαστούς θα μετατρέπονταν σε μια...Silicon Valley των Βαλκανίων, άρχιζε να παίρνει εν μέρει σάρκα και οστά χάρη στους πόρους του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου όσο και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα» και «Πολιτισμός» του κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2000- 2006 . Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών άρχισε να δημιουργείται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Τσαυτάρης έγινε  Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και η δεκαετία  του 2000 ξεκινούσε με καλούς οιωνούς για την πόλη..
Θυμάμαι τον έβλεπα να περπατά στα μπετά του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας , ένα υπερσύγχρονο  Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτισμού όπως το Ευγενίδειο για όσους είναι στην Αθήνα και να φαντάζεται τον κόσμο να παρακολουθεί τις παραστάσεις στο μεγαλύτερο πλανητάριο των Βαλκανίων (αλήθεια αυτό διαθέτει το Νοησις) και  τις διαδραστικές εκθέσεις στους υπόλοιπους χώρους.
Μπορεί τα πράγματα να μην έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε ωστόσο, το «Νόησις», ένα κόσμημα πραγματικό εγκαινιάστηκε το 2004 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Λίγο αργότερα ο καθηγητής  Αθανάσιος Τσαυτάρης επέστρεψε  στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα  , τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικα για τη συμβολή του στη δημιουργία του Νόησις και το ίδιο το Κέντρο δίνει σήμερα (όπως τα περισσότερα ανάλογα κέντρα στην Ελλάδα) πραγματική μάχη για την επιβίωσή του.

Ο καθηγητής
Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης , ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ. (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης)
Φαντάζομαι ότι η διδασκαλία είναι η μεγάλη του αγάπη. Ακόμη κι όταν εξηγεί σε όλους εμάς τους αδαείς έννοιες όπως η διατροφογεννετική, ή η γονιδιωματική , παθιάζεται.
Η επιστήμη τον συναρπάζει. Γιατί πιστεύει ότι μπορεί να ωφελήσει πολλούς. Γιατί δίνει διέξοδο στην κριτική σκέψη. Η εφαρμογή της , το όραμά του.  
Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
Για την  αγροτική οικονομία μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα με τεράστιο πλούτο ποικιλιών σε φυτά και ζώα, οι καινοτόμες εφαρμογές  είναι αυτές που δημιουργούν  τη μεγάλη ποιοτική διαφορά στα προϊόντα της. Προϊόντα που μέσα από τις κατάλληλες συνεργασίες θα βρουν το δρόμο τους στη διεθνή αγορά.  Αυτή  είναι πάνω κάτω φαντάζομαι και η άποψή του για την αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Στην κατεύθυνση αυτή ο καθηγητής Αθ Τσαυτάρης στρέφεται το Σεπτέμβριο του 2008 στην κατάρτιση για την κοινοπραξία (cluster) της ΒΙΟ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΡΟΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΙΝΑ) ΤΟΥ ΕΚΕΤΑ
«Η μετατροπή της σημερινής συμβατικής παραγωγικής διαδικασίας σε μια διαδικασία που ενσωματώνει ένταση γνώσης, καινοτομία και υψηλή τεχνολογία με απώτερο στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με διεθνώς αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα και δυνατότητα εξαγωγικής διείσδυσης στις διεθνείς αγορές. Βασικός Πυλώνας στήριξης σε αυτή την προσπάθεια του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας είναι οι σύγχρονες και ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των γονιδιωματικών τεχνολογιών, που εφαρμογές τους βρίσκονται πλέον σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων», έχει πει εξηγώντας τους σκοπούς του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ που διευθύνει ο Αθανάσιος Τσαυτάρης. Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν πολύ θεωρητικά, η ερευνητική ομάδα του όμως έχει μεγάλη εμπειρία στην πρακτική εφαρμογή αλλά και στην αξιοποίηση πόρων από την ΕΕ.  
Για  την πενταετία 2009-2013 το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας έχει επιτύχει να συμμετέχει ως Συντονιστής (Coordinator) ή Εταίρος (Partner) σε ανταγωνιστικά προγράμματα που άπτονται της παραγωγής τροφίμων. Το ΙΝΑ έχει καταφέρει την συμμετοχή σε προγράμματα συνολικού ύψους χρηματοδότησης 14.5 εκ. Ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκ. Ευρώ αφορά χρηματοδότηση στο ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ .
Ένα από τα πολλά υποσχόμενα προγράμματα του Ινστιτούτου που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα είναι η δημιουργία «καινοτόμων  τροφίμων που δημιουργούνται με προηγμένες επιστημονικές μεθόδους στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ( «Inno Food SEESetting up the innovation support mechanisms») . Το πρόγραμμα  στοχεύει  στην ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ.  της  βιομηχανίας τροφίμων, των ερευνητικών κέντρων – πανεπιστημίων, των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης και άλλων σχετιζομένων φορέων έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα λειτουργικό τρίπτυχο καινοτομίας (triple helix of innovation) που μπορεί να να οδηγήσει σε νέα, καινοτομικά διατροφικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών τα οποία θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά τόσο στην τοπική αγορά της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια αγορά.
«Τώρα είναι η ώρα των συνεργασιών» απάντησε ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Ταυτάρης λέγοντας ότι η υπουργοποίησή του δεν θα αφήσει πίσω τα καινοτόμα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ινστιτούτο.






Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...