Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Μουδιασμένη η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα από την αποχώρηση του Γιάννη Σειραδάκη

Μουδιασμένη είναι η επιστημονική κυρίως και εκπαιδευτική κοινότητα από την ...αποχώρηση του Αστροφυσικού Γιάννη Σειραδάκη, που συνέδεσε το όνομά του με τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Μερικά από τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν αποτυπώνουν τα ίχνη του καθηγητή που αγάπησε την Επιστήμη του , αλλά και τον πολιτισμό μας.

O ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες προόδου και ανάπτυξης της εξωστρέφειας του ΝΟΗΣΙΣ, τονίζει σε ψήφισμά του το ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ, ενώ ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας αποχαιρετά τον καθηγητή που ήταν η ψυχή και η έμπνευση για όσους μαθητές συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Αστροφυσικής.
Το ψήφισμα του ΝΟΗΣΙΣ:
«Ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟΗΣΙΣ.
 
Ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που βρίσκεται στην Αίθουσα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Νόησις
Διακεκριμένος αστροφυσικός, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδα που πρωτοστάτησε στη διερεύνηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, εξαιρετικός ομιλητής και άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο Γιάννης Σειραδάκης συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του φορέα, συμμετέχοντας πάντα εθελοντικά με μια αστείρευτη προσφορά γνώσεων και τεχνογνωσίας σε όλους τους τομείς δράσης του Ιδρύματος και πάντα με την πραότητα και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζαν. Υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες προόδου και ανάπτυξης της εξωστρέφειας του ΝΟΗΣΙΣ, ένας σταθερός δεσμός με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το χώρο της Αστροφυσικής και είχε σημαντικό ρόλο στην καταξίωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ιδρύματος. Στα χρόνια που ήταν μαζί μας υπήρξε πάντα καλός φίλος και συνεργάτης, συνεπής στο έργο και την προσφορά του. Διαμόρφωσε κανόνες ηθικής, κοινωνικής, επιστημονικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις αξίες σύμφωνα με τις οποίες το ΝΟΗΣΙΣ λειτουργεί και οραματίζεται το μέλλον του. Με αφορμή την αναγγελία του αδόκητου θανάτου του Γιάννη Σειραδάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΟΗΣΙΣ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:1.    Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα.
2.    Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
3.    Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του φορέα.
 Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, αν και για μας θα είναι πάντα μαζί μας να κοιτάμε τ´ άστρα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Μιχάλης ΣιγάλαςΚαθηγητής Α.Π.Θ.»  Ένας υπέροχος άνθρωποςΜε βαθιά θλίψη ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας αποχαιρέτησε εχθές ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, έναν εξαίσιο ερευνητή και χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο, έναν φίλο, έναν υπέροχο άνθρωπο τον Ιωάννη Σειραδάκη.Για όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε με κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες διακρίναμε, αμέσως, τον αδαμάντινο χαρακτήρα, την σεμνότητα, την ευγένεια, την υπομονή και πάνω από όλα την αγάπη του για την Αστρονομία και τη διάχυση αυτής στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.Θα περίμενε κανείς πως ένας πρωτοπόρος του τομέα της ραδιοαστρονομίας, με σημαντικό ερευνητικό έργο, από τον μηχανισμό λειτουργίας των Pulsars μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, βραβευμένος με το υψηλότερο βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην έχει χρόνο για ένα ερασιτεχνικό σωματείο αστρονομίας. Ο εκλιπών απέδειξε ακριβώς το αντίθετο, στηρίζοντας έμπρακτα την ίδρυση και τη λειτουργία του ΟΦΑ μέχρι τέλους. Παρών σε όλα τα συνεδρία ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιούνται εδώ και μια εικοσαετία καθώς και στους μαθητικούς διαγωνισμούς Αστρονομίας, οι οποίοι οδήγησαν μαθητές σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Αστρονομίας (Ολυμπιάδα Αστρονομίας), ο Ιωάννης Σειραδάκης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη και συνεχιστές στο πολυεπίπεδο έργο του.Ο εκλιπών Ιωάννης Σειραδάκης δεν είναι πλέον μαζί μας, αλλά η μνήμη του θα ζει ανεξίτηλη στις καρδίες όλων μας.Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΦΑ σε έκτακτη σύγκλιση αποφάσισε:1. Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αειμνήστου.
2. Να παραστεί δια του Προέδρου στην Εξόδιο Ακολουθία.
2. Να παραστεί δια του Προέδρου στην Εξόδιο Ακολουθία. 3. Να καταθέσει στη μνήμη του το συμβολικό ποσό των 250€ σε λογαριασμό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (ΕΑΔ) για την υποστήριξη της προετοιμασίας των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην επόμενη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics - IOAA), της οποίας η ΕΑΔ είναι ο επίσημος φορέας για τη χώρα μας. 4. Να καθιερώσει ετήσια οικονομική ενίσχυση της προετοιμασίας των μαθητών που θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας & Αστροφυσικής (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics - IOAA) στην μνήμη του.Σταύρος Κουκιόγλου Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Φ.Α.Ενωση Ελλήνων Φυσικών«Η απώλειά του είναι μεγάλη για την Ελλάδα, την αστροφυσική, για την μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και τον πολιτισμό μας.Οι δάσκαλοι, όπως ο Γιάννης Σειραδάκης, ζουν πάντοτε στην καρδιά και το πνεύμα των μαθητών τους και των συνεργατών τους.Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του», σημειώνει μεταξύ άλλων το ψήφισμα της Ένωσης. 



Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...