Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Πως μια επένδυση 51.5 στο Πανεπιστήμιο ...σκοντάφτει σε μια απόφαση


51,5 εκατομμύρια ευρώ ...εκπνέουν!
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θ αφήσουμε μια μειοψηφία φοιτητών να κάνει ό,τι θέλει. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και  θα ψηφίσουμε κανονικά την ερχόμενη Τρίτη με κάλπη». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαϊωάννου Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ένας από τους δύο υποψήφιους για την Πρυτανεία του ΑΠΘ (ο άλλος είναι ο Θεόδωρος Λαόπουλος, αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας η και Συντονισμού)
Το τελευταίο διάστημα στον 7ο όροφο της Συγκλήτου του ΑΠΘ επικρατεί αναταραχή.
Το πρόσφατο «άγριο» όπως το χαρακτήρισαν τα ΜΜΕ, επεισόδιο μεταξύ καθηγητών και φοιτητών , υπογράμμισε και σχετικό βίντεο που έδειχνε στιγμιότυπα βιοαιπραγιών.
Πίσω και πέρα ίσως από το τεταμένο κλίμα στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην αίθουσα της Συγκλήτου συμβαίνουν κόντρες και αντιπαραθέσεις πολλών επιπέδων....
 Με ανακοίνωσή τους οι φοιτητές ζητούν να παραιτηθεί η πρυτανεία Μήτκα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:΅'Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει μόνο κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας. Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση του ΑΠΘ, καταγγέλλει ότι καθηγητής γρονθοκοπήθηκε, ενώ από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι ασκήθηκε σε αυτούς σωματική βία από καθηγητές και υπαλλήλους της φύλαξης. 
Σε συνέχεια των χθεσινών επεισοδίων και πριν αρχίσει η εκδήλωση, οι φοιτητές - κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πρυτανικών Αρχών - ζήτησαν από τους υποψηφίους αντιπρυτάνεις να τοποθετηθούν για τα γεγονότα και να καταδικάσουν τον συνάδελφό τους, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνο Τοκμακίδη, ζητώντας την απομάκρυνσή του από το Πανεπιστήμιο, ισχυριζόμενοι ότι γρονθοκόπησε φοιτητή.
Ο κ. Δαρδαβέσης συνομίλησε με τους εκπροσώπους των φοιτητών και τους ζήτησε να καταθέσουν τις θέσεις τους, δεσμευόμενος να τις μεταφέρει στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα.
Από την πλευρά του ο κ.Τοκμακίδης - την άσκηση έντονης σωματικής βίας σε βάρος του οποίου κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ, με τη γνωστοποίηση ότι ενημέρωσε σχετικά και την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Παιδείας - δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως πήγε σε αστυνομικό τμήμα και έκανε καταγγελία για τον ξυλοδαρμό του. 
Τόσο ο Πρόεδρος του Τμήματος της Κτηνιατρικής της Σχολής Επστημων Υγείας του ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου που είναι υποψήφιος  Πρύτανης, όσο και ο καθηγητής   χημικών μηχανικών , Διευθυντής του Τομέα Τεχνολογιών Διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ζητούν επίμονα μέτρα προστασίας της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα μέσα στο Campus.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μία ακόμη πληροφορία που περιστρέφεται τα τελευταία 24ωρα γύρω από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.



Καθυστέρηση 19 μηνών σε μια επένδυση 51.5 εκατομμυρίων

Δυσαρέσκεια αλλά και εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί και η καθυστέρηση έγκρισης μιας μεγάλης επένδυσης. Η έγκριση για τη λειτουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας θα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και 1.5 χρόνο και όσους υποψηφίους για τις πρυτανικές εκλογές ρωτήσαμε είπαν πως τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται για να εξελιχθεί το Πανεπιστήμιο.    
Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια λοιπόν, που φυσικά περιλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γιατί από αυτό ξεκινά και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, μια επένδυση ύψους 51.5 εκ ευρώ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!
Πρόκειται για μια γιγαντιαία επένδυση της Ευρωπαϊκής  Τράπεζας Επενδύσεων η οποία έχει υπογράψει MoU με το ΑΠΘ από τον Σεπτέμβριο του 2017 με σκοπό την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη . Το ΕΚΝΟΗ θα λειτουργεί ως επέκταση ουσιαστικά του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας , ως ομπρέλα του ΑΠΘ.    
Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην περιοχή μας, στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα θα εγκατασταθεί στο θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, στη Θέρμη, μετράει καθυστέρηση 19 μηνών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα διαθέσει το 75% για ένα έργο συνολικού ύψους 51,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η Πρυτανεία, και συγκεκριμένα ο Πρύτανης του ΑΠΘ εξηγεί  ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δημιουργούνται νέα δεδομένα για τα ερευνητικά κέντρα των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, καθώς προβλέπεται η ίδρυση Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων με επιμέρους ινστιτούτα. Παρόλα αυτά η Πρυτανική Αρχή παραδέχεται πως αν και το θέμα συζητήθηκε από το Μάρτιο  δεν έχει μέχρι τώρα ληφθεί απόφαση για το εαν θα γίνει το Κέντρο, πως θα γίνει και με ποια μορφή θα μπορούσε να λειτουργήσει».
Η προθεσμία για να δοθεί έγκριση της Συγκλήτου, εκπνέει στα μέσα Ιουνίου αφού σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα ελέγξει τα δεδομένα για να δει εάν όλα είναι εντάξει. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά επενδυτές , καινοτομίες και διάθεση για ανάπτυξη ,υπάρχουν αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και προσχώματα.



Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...