Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Η κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Η κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου -Να έλθεις εδώ του Αη Γιαννιού που έχει λειτουργεία, μου είπε ο κύριος που μπήκε μέσα στο Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου απέναντι από την Του Θεού Σοφία , τη δική μας Αγιά Σοφιά στη Θεσσαλονίκη.
Είμαι στην «κατακόμβη» του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, εκεί που βρίσκεται -στον αύλειο χώρο και επιτέλους συντηρείται ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα ομαδικά βαφτηστήρια των πρωτοχριστιανικών χρόνων.Δίπλα του στον ίδιο χώρο δεσπόζει ένας κίονας που θα μπορούσε να είναι από κάποιον αρχαιοελληνικό ναό αν και ελάχιστα τέτοια δείγματα σώζονται στη βυζαντινή πόλη. Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη, με την ξεχωριστή του αρχιτεκτονική έχει γίνει γνωστός για την κατακόμβη του -μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη σε βάθος που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον-αλλά και για αγίασμά του και τη θαυματουργή του εικόνα. Ήταν η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρέθηκε άθικτη από την πυρκαγιά του 1917 όταν όλα γύρω είχαν γίνει στάχτη. Σ εκείνο το σημείο βρίσκονταν ο πρώτος ναός του Αγίου.
Κατά τον γεωλόγο Σπύρο Παυλίδη η εξήγηση της άθικτης εικόνας αλλά και του αγιάσματος που αναβλύζει ακόμη κάτω από το έδαφος είναι λιγότερο…μεταφυσική. Πρόκειται για τα υπόγεια ρέματα της πόλης που κράτησαν άθικτη την εικόνα του Αγίου και μεταφέρουν μέχρι σήμερα δροσερό νερό από το Χορτιάτη. Πάντως η υγρασία και η έλλειψη συντήρησης της υπόγειας στοάς έχουν κάνει την κάθοδο στην κατακόμβη ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους επισκέπτες προσκυνητές, αλλά και για την κατάσταση των εικόνων που βρίσκονταν στο εσωτερικό της , γι αυτό και οι περισσότερες έχουν μεταφερθεί στο Ναό που είναι χτισμένος ακριβώς πάνω της.

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...