Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Για την ομάδα φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και τον καθηγητή τους Χρήστο Καμενίδη , το ... «κίνημα της πατάτας» είναι ένα μάθημα πώλησης προϊόντων από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή.
«Σκοπός μας είναι να δώσει ο παραγωγός καλά ποιοτικά προϊόντα σε τιμές λογικές. Να ξεπουλήσει τη σοδειά του. Αυτό πετύχαμε κι εμείς από την πλευρά μας με τους παραγωγούς πατάτας του Νευροκοπίου , αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και με τους παραγωγούς πατάτας Βροντούς Δράμας. Ο παραγωγός διαθέτει όλη τη σοδειά, ο καταναλωτής πληρώνει τη μισή τιμή απ ότι στο πολυκατάστημα τροφίμων. Εμείς ελέγχουμε την ποιότητα των τροφίμων συγκρατούμε πάντα τις τιμές» λέει.
Ξεκίνησε με τους φοιτητές του διάθεση προϊόντων –κυρίως πατάτας- στο Αριστοτέλειο, μετά στην Αγίου Δημητρίου στο ύψος του ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια στο Σέιχ Σου.
Μέλι, τυρί από συνεταιρισμό παραγωγών στο Λιβάδι, μέλι από τη Χαλκιδική, όσπρια από το Σεπτέμβριο.
Ο Χρήστος Καμενίδης έχει συνδέσει το όνομά του με το συνεταιριστικό κίνημα. Ιδρυτικό στέλεχος του Συνεταιριστικού Σούπερ Μάρκετ «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ» με το οποίο μεγάλωσαν γενιές Θεσσαλινικιών, άνθρωπος που προέρχεται από αγροτική οικογένεια γνωρίζει την αγωνία και τις δυσκολίες του παραγωγού, τα προϊόντα της ελληνικής γης και του τρόπου διάθεσής τους, έχει σπουδάσει το αντικείμενο σε Ελλάδα και ΗΠΑ και έχει πλούσια διδακτική πείρα ως καθηγητής στο ΑΠΘ.
«Δεν θα μπορούσα να καθίσω με σταυρωμένα χέρια τώρα. Αγωνία από την μεριά των παραγωγών που βλέπουν τη σοδειά τους αδιάθετη, αδέξοδο από την πλευρά των καταναλωτών που δεν έχουν πλέον χρήματα ν ανταπεξέλθουν από τη μία στην ακρίβεια και από την άλλη στο συρρικνωμένο εισόδημα. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας τρόπο διάθεσης προϊόντων φτιάχνοντας δίαυλο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και δικό μας...ελεγχκτικό μηχανισμό ποιότητας και τιμής», λέει.
Την Παρασκευή 8 Ιουνίου από τις 15.00 έως τις 17.00 θα γίνεται διάθεση προϊόντων στο πλάτωμα (πάρκινγκ) του Θεάτρου Δάσους στο Σέιχ Σου και στην πλατεία που βρίσκεται στο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο στην ίδια περιοχή.
Τα προϊόντα πώλησης είναι: Πατάτες από τη Βροντού Δράμας, ελιές θρούμπες Θάσου, τυρί φέτα από κτηνοτροφικό συνεταιρισμό στο  Λιβάδι Ελασσώνας, μέλι Χαλκιδικής, ροδάκινα και νεκταρίνια.
     

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...