Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΖ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ
Δεκάξι χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή και ευεργέτη της πόλης Γιώργου Βαφόπουλου , το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνεχίζει στην πορεία που οραματίστηκαν οι δωρητές του.
Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  στο Φουαγιέ του Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η  πρόεδρος Θεοδώρα Λειψιστινού - δημοτική σύμβουλος,  μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής  του  Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου,  ο Γρηγόρης Τσάτσος - πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι της τζαζ και δημιουργικήςη μουσικής» και ο Δημήτρης Κωστόπουλος - Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΒΠΚ θα μιλήσουν για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής και τη γιορτή της Τζάζ που είναι θεσμός της πόλης, τις εικαστικές εκθέσεις  αλλά και το πρόγραμμα των Παιδικών Βιβλιοθηκών και των Εργαστηρίων του Κέντρου  
Το Αρχείο Βαφόπουλου
Από το Μάρτιο του 2011 με πρωτοβουλία της Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεοδώρας Λειψιστινού λειτουργεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο το  «Αρχείο Βαφόπουλου» που είναι ανοιχτό στο κοινό και στους ερευνητές.
Περισσότερα από 7.500 βιβλία και μοναδικοί  πίνακες από την προσωπική συλλογή των δωρητών Γιώργου και Αναστασίας Βαφόπουλου και ακόμη 6.500 βιβλία από τη βιβλιοθήκη του φίλου του ζεύγους ακαδημαϊκού και ζωγράφου  Πέτρου Χάρη, αποτελούν το «Αρχείο Βαφόπουλου» που είναι ανοιχτό για το κοινό της πόλης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Ένα αρχείο-παράθυρο στην πνευματική ζωή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης  αλλά ολόκληρης της Ελλάδας του 20ου αιώνα.
«Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς της πνευματικής ζωής της πόλης . Στόχος μας είναι το αρχείο να ψηφιοποιηθεί και να αποτελέσει σταθμό για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης» λέει η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου και δημοτική σύμβουλος Θεοδώρα Λειψιστινού. 

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...