Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

GENESIS. ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ. ΝΟΗΣΙΣ


GENESIS ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ. ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ…ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαϊτσης , στο έργο του Genesis που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Genesis Πορεία στο άπειρο», είναι το πλαστικό πολυαιθυλένιο, υλικό που όπως λέει προκύπτει ως απόρριμμα από το εργοστάσιο πλαστικών στην Ξάνθη.
Οι πλαστικοποιητές, αιθαλικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλές συσκευασίες, επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ συνδέονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και την εμφάνιση Διαβήτη τύπου ΙΙ. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB Δημοσθένης Σαρηγιάννης «η εκθεσιμότητα του πληθυσμού σε χημικά είτε με τον αέρα , είτε μέσω προϊόντων που καταναλώνουν σχετίζεται άμεσα με την οικονομική του κατάσταση».
  Σκουπίδια με καλλιτεχνική αξία
Ηλεκτρονικές πλακέτες, υλικά τεχνολογίας, χαλασμένες ,δισκέτες CDs, ανακυκλώσιμα τενεκεδάκια καθημερινής χρήσης, ρετάλια διαφόρων ειδών, κομμάτια βιομηχανικού ξύλου mdf, plexiglass, γυαλί, χαλασμένα παιχνίδια, γίνονται στα χέρια του Τριαντάφυλλου Βαϊτση ιδιαίτερα γλυπτά.
Τα γλυπτά που παρουσιάζονται στην έκθεση του Νόησις, αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα. 

Η Τέχνη της Σκιάς
Ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης , ξεκίνησε να ασχολείται με την «τέχνη της Σκιάς», το ιδιαίτερο αυτό είδος γλυπτικής που…προβάλλεται με΄σα από τον συνδυασμό του φωτός με τη σκιά, από το 2010 περίπου.
Ο ίδιος εξηγεί: «Παρόλο που ο όρος Τέχνη της Σκιάς , είναι πολύ γενικός, νομίζω πως ο καταλληλότερος για τα δικά μου τουλάχιστον έργα, ενώ το γλυπτό παίζει κύριο ρόλο στην τέχνη μου, η σκιά είναι αυτή που θα εκφράσει το νόημά του».
Ο κ Βαϊτσης αντλεί τα θέματά του κυρίως από τη φιλοσοφία. Η ενότητα «Genesis Πορεία στο άπειρο», διηγείται ένα ταξίδι από τη δημιουργία του κόσμου, της γης και του ανθρώπου και την πορεία του μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.
Sleepover στο Νόησις!
Από τις 19.00 το Σάββατο το απόγευμα 9 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 το πρωί στις 10 Νοεμβρίου Κυριακή,  μαθητές δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναρπαστική εμπειρία .
Παιχνίδια με τις σκιές και το φως , δημιουργία εικόνων με την κάμερα Ομπσκούρα, κατασκευές, χρώματα και ξενάγηση στην Έκθεση «Genesis: Πορεία στο Άπειρο!»


ΝΟΗΣΙΣ www,noesis.edu.gr





Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...