Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

η μαγεία των Προσωκρατικών

ΟΙ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ένα μοναδικό έργο που ρίχνει φως στη ζωή και στο έργο μιας από τις πιο μυστηριώδεις μορφές της ιστορίας, του Εμπεδοκλή. Το πλέον εκπληκτικό είναι η ανάδειξη μιας αδιάσπαστης γραμμής φιλοσοφικής σκέψης και πρακτικής μέσα στο χρόνο, που ξεκινάει από τον Πυθαγόρα, περνάει στον Εμπεδοκλή και στον Πλάτωνα, στη συνέχεια στους σοφούς στην Αίγυπτο, από εκεί στους Σούφι του Ισλάμ, για να καταλήξει στην Ευρώπη της

Πόσα αλήθεια γνωρίζουμε για την καταγωγή της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας;
Στο βιβλίο ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ  ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ, ο Εμπεδοκλής και η Πυθαγόρεια Παράδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ έρχεται στο φως μια από τις πιο μυστηριώδεις μορφές της ιστορίας, ο Εμπεδοκλής. Αυτό που εντυπωσιάζει τους μελετητές είναι η ανάδειξη μιας αδιάσπαστης φιλοσοφικής σκέψης και πρακτικής μέσα στο χρόνο που ακολουθεί μια πορεία ξεκινώντας από τον Πυθαγόρα, περνά στον Εμπεδοκλή και στον Πλάτωνα , στη συνέχεια σοτυς σοφούς στην Αίγυπτο, από εκεί στους Σούφι του Ισλάμ, για να καταλήξει στην Ευρώπη της Αναγέννησης. Πρόκειται για μια διαδρομή γνώσης από το απώτατο παρελθόν μέχρι τις μέρες μας
Στη Θεσσαλονίκη, η Διεθνής Εταιρεία Προσωκρατικών Σπουδών(International Association for Presocratic Studies - IAPS) και το “Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ. διοργανώνουν το 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Προσωκρατική Φιλοσοφία (4 Ιουλίου). Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα αναδειχθεί το έργο των Προσωκρατικών φιλοσόφων από πολλές και διαφορετικές οπτικές.Κορυφαίοι μελετητές της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και ιδιαίτερα της προσωκρατικής κι Αριστοτελικής από χώρες όπως ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τουρκία και φυσικά Ελλάδα αναφέρονται σε μελέτες σωζόμενων αποσπασμάτων των προσωκρατικών (6ο -5ο πΧ) έως την εποχή του Σωκράτη. Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Πυθαγόρας, Ξενοφάνης, Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Ζήνων ο Ελεάτης, Μέλισσος ο Σάμιος, Εμπεδοκλής, Αναξαγόρας, Δημόκριτος κ.α ,διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης του Δυτικού κόσμου και διεύρυναν την αντίληψή μας...
Περιηγηθείτε στις εκδόσεις... www.archetypo.com.gr
Λειτουργεί και ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο


μια ...μαϊμού στα μάτια μας!

Μια ..."μαϊμού" στα μάτια μας
Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια αλλά και η αυξανόμενη χρήση των κακής ποιότητας φθηνών γυαλιών ηλίου που είναι απομιμήσεις , θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την υγεία των ματιών μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας.
Η κάρτα υγείας ΕΥ Club πρωτοπορώντας μία ακόμη φορά και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας που περνά δυσκολίες, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να έχουν πρόσβαση σε πανελλαδικό δίκτυο εξειδικευμένων οφθαλμίατρων , ενώ παράλληλα εξασφαλίζει προνομιακές τιμές για γυαλιά ηλίου μέσω των μεγαλυτέρων οπτικών κέντρων της χώρας.
Τι λέει και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών
  Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των ματιών μας, κρούει και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), επισημαίνοντας ότι μπορεί πλανόδιοι να πωλούν γυαλιά ηλίου "μαϊμού" στο ένα δέκατο της τιμής έναντι των γνήσιων, ωστόσο είναι αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να ρισκάρουμε την όρασή μας.
Όπως τονίζει το ΚΕΠΚΑ, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου.
Το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους γονείς να φροντίζουν τα γυαλιά ηλίου που επιλέγουν για τα παιδιά.
Για όφελος των ματιών μας πρέπει να συμβουλευόμαστε οπτικούς, εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών ηλίου που πρόκειται να αγοράσουμε.
Πλανόδιοι...κίνδυνοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία και του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδας , κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιοιυς και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα, μεγάλος αριθμός γυαλιών ηλίου που δεν προσφέρουν καμία προστασία στα μάτια.
    " Τα γυαλιά ηλίου είναι ασφαλή για όλες τις ηλικίες. Ειδικά τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν και να φορούν γυαλιά ηλίου καθότι είναι ένα σημαντικό μέσο προστασίας των ευαίσθητων ματιών τους από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η πιστοποίηση ότι τα φίλτρα τους είναι  προστατευτικά και δεσμεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία  . Δεν υπάρχει ασφαλής χρόνος έκθεσης χωρίς γυαλιά. Οσο περισσότερο προστατεύουμε τα μάτια μας τόσο το καλύτερο. Συνιστούμε να χρησιμοποιούνται γυαλιά ηλίου ακόμα και στην συννεφιά όσο και αν αυτό φαντάζει υπερβολικό" ,τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος κύριος Νίκος Τσιούμας και προειδοποιεί ότι τα γυαλιά "μαϊμού" μπορεί να βλάψουν την υγεία των ματιών μας:  "Τα γυαλιά ηλίου πέρα από μόδα είναι κυρίως προστατευτικά μέσα. Τα γυαλιά “μαιμού” δεν έχουν πιστοποιητικά για να αποδείξουν την προστασία τους. Οι φακοί αν και σκουρόχρωμοι μπορεί να μην έχουν τις κατάλληλες προστατευτικές επιστρώσεις και φίλτρα και να προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό καθότι με την σκίαση ανοίγουν περισσότερο την κόρη του ματιού και περισσότερη βλαβερή ακτινοβολία εκθέτει τα μάτια. Επίσης τα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν είναι απαραίτητα καλής ποιότητας και όχι τόσο ανθεκτικά. Αγοράζουμε πάντα γυαλιά ηλίου από οπτικά καταστήματα και όχι από πλανόδιους ζητώντας πάντα πιστοποιητικά ποιότητας και αυθεντικότητας που δίνουν οι εταιρείες".
Οι ειδικοί, συνεργάτες της Κάρτας Υγείας EYclub, παρέχουν την σωστή πληροφόρηση για την προστασία των ματιών.
Πηγή www.eyclub.gr



Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...