Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΨΥΧΟ-ΛΟΓΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ


ΨΥΧΟ-ΛΟΓΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

https://iwrite.gr/bookstore/psuxologika-mustika/
«Αν  κάτσουμε να σκεφτούμε με την κοινή λογική τον τρόπο που ενεργούμε σε πολλές καταστάσεις, τότε θα καταλήμουμε στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές μας είναι παράλογες. Γιατί να σαμποτάρω τον εαυτό μου; Γιατί να μη θέλω να είμαι ευτυχισμένος; Γιατί να επιλέγω διαρκώς συντρόφους που με ταλαιπωρούν; Όλα μοιάζουν ανεξήγητα. Περνάμε ώρες συζητώντας με τους φίλους μας και αναλύουμε τις καταστάσεις, προσπαθώντας να βγάλουμε νόημα τόσο από τις δικές πράξεις όσο και από των άλλων. «Αφού περάσαμε πολύ όμορφα το Σάββατο, γιατί δεν με ξαναπήρε τηλέφωνο;» Γιατί μου μιλάει έτσι η μητέρα μου και μου σπάει τα νεύρα;» «Γιατί μου φέρεται έτσι το αφεντικό μου; Τι έχω κάνει».
Ο λόγος για τον οποίο δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να ερμηνεύσουμε όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, και μας φαίνονται παράλογα, είναι το κριτήριο λογικής που χρησιμοποιούμε. Υποθέτουμε, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι ενεργούμε με κριτήριο να είμαστε ευτυχισμένοι. Υποθέτουμε ότι ο σκοπός των πράξεών μας είναι να αυξήσουμε την ευημερία μας. Φαντάζει λογικό. Ποιος θα ήθελε να μην είναι ευτυχισμένος; Ποιος θα ήθελε να κάνει κάτι, για να προκαλέσει το κακό του; Με αυτό το κριτήριο , οι πράξεις μας μοιάζουν τρελές.
Το συνειδησιακό άλμα το οποίο καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε, προκειμένου να καταφέρουμε να εξηγήσουμε τις συμπεριφορές μας, είναι να δεχθούμε ότι δεν δρούμε με κριτήριο το ευχάριστο. Δρούμε με κριτήριο το οικείο. Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι ενεργούμε με βάση το τι είναι γνώριμο σε μας. Όχι με βάση πιο είναι το καλό μας. Αλλάζοντας κριτήριο λογικής, ξαφνικά όλες οι πράξεις μας μπορούν να ερμηνευθούν. (…)
Μπορεί να μην αν΄τχω να είμαι ευτυχισμένος επειδή μου είναι άγνωστο ως έννοια. Ίσως μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου υπήρχε ένταση και έτσι δεν έμαθα πώς είναι να είσαι ευτυχισμένος (…) Δεν είναι λογικό να μην μπορώ να είμαι ευτυχισμένος, είναι όμως ψυχο-λογικό.
Επιλέγω συντρόφους που με ταλαιπωρούν, διότι, όταν σχετίζομαι με το άλλο φύλο, ξαναπαίζω στο μυαλό μου το σενάριο σχέσης της παιδικής μου ηλικίας. Μου προκαλούν έντονα συναισθήματα όσοι μου φέρονται με τον τρόπο που μου ήταν γνώριμος από την παιδική μου ηλικία.(…) Δεν ερωτευόμαστε ανθρώπους, ερωτευόμαστε συναισθηματικά σενάρια.


Μπορώ να αλλάξω; Μας ρωτά μέσα από το νέο του βιβλίο Ψυχο-λογικά μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα), ο Δημήτρης Φλαμούρης* (εκδόσεις I Write) και απαντά Ναι:
«Ο εγκέφαλός μας είναι ένα ιδιαίτερα εύπλαστο όργανο, το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόμαστε. Μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να γίνουμε σχεδόν ό,τι θέλουμε. Ίσως κάποιοι άνθρωποι να έχουν μεγαλύτερη κλήση ως προς ένα πράγμα ή ένα φυσικό ταλέντο για κάτι άλλο, όμως αυτό δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ζωής μας.Αυτό το οποίο θα καθορίσει ποιοι θα είμαστε στο μέλλον , είναι το ποιοι θα προσπαθήσουμε να γίνουμε, αλλά, ακόμα περισσότερο, το πόσο θα προσπαθήσουμε.»
Αυτό που ορίζει ή μάλλον καθορίζει τις συμπεριφορές και τελικά τις επιλογές μας είναι όπως χαρακτηριστικά γράφει ο κ Φλαμούρης  «πόσο το βαθυ-θέλουμε. Το βαθυ-θέλω είναι το κίνητρο πίσω από κάθε συμπεριφορά μας. Ό,τι κάνουμε , το βαθυθέλουμε».Ακόμη κι αν λέμε ότι δεν το θέλουμε. Αυτό είναι αξίωμα»
Ο συγγραφέας του best-seller βιβλίου Ψυχο-λογικές Σχέσεις, Δημήτρης Φλαμπουρης PhD, επιστρέφει , αποφασιστικά, καυστικός, διεισδυτικός, άμεσος αλλά και πολύ ταξιδιάρης ,με το νέο του, βιβλίο Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα) .
Με απλό καθημερινό τρόπο και συνδυάζοντας τη μαθηματική λογική με την ψυχολογία , ο συγγραφέας δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
·         Τι μου λείπει και δεν νιώθω ευτυχισμένος
·         Γιατί ενώ εγώ τους φροντίζω όλους, εμένα δεν με φροντίζει κανένας;
·         Πώς μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου (στην πράξη)
·         Φοβάμαι τόσο την απόρριψη. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό;
·         Τα έχω όλα στη ζωή μου. Γιατί δεν χαμογελάω;
·         Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω μια σχέση;
·         Γιατί δεν γίνονται σχέσεις οι έρωτές μου;
·         Οι γονείς μου μού φέρονται σαν να είμαι παιδί. Πώς θα καταλάβουν ότι μεγάλωσα πια;
·         Υποφέρω από μια ασθένεια. Είναι δυνατόν να είμαι ευτυχισμένος;
·         Κάποιες φορές δεν αντέχω τα παιδιά μου. Είμαι καλός γονιός;

*Ο Δημήτρης Φλαμούρης μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο πάνω στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε για μία δεκαετία σε επενδυτικές τράπεζες. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στον χρηματιστηριακό τομέα και δίδαξε επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 2016 αποφοίτησε από τη σχολή Ψυχολογίας του University of East London, όπου ειδικεύτηκε στον τομέα της νέας του αγάπης, της Θετικής Ψυχολογίας.
Πραγματοποιεί διαλέξεις πάνω σε θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και ως προσκεκλημένος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.
Είναι ο συγγραφέας του best-seller Ψυχο-λογικές Σχέσεις (Εκδόσεις Πηγή, 2017) και διοργανώνει σεμινάρια σε θέματα σχέσεων, αυτογνωσίας, άγχους και θετικής ψυχολογίας, ενώ διατηρεί το δικό του blog (www.dimitrisflamouris.com).
Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με το κρασί, έχοντας αποκτήσει διεθνείς οινικές πιστοποιήσεις, συνδυάζοντάς το και με τον χώρο της ψυχολογίας σε ομιλίες του σε οινοποιεία. Επίσης, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 80 χώρες, συλλέγοντας εμπειρίες από όλα τα μέρη του πλανήτη.

https://www.dimitrisframouris.com
Δείτε το video «Για πες»
https://www.youtube.com/watch?v=lWfAyw3RpSY&feature=emb_logo

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...