Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ...ΓΗ : ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

 

 

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ…

 

Οι Φύλακες του Φωτός

 

 

Μπορεί μια καταστροφή  όσο μεγάλη κι αν είναι να μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη; Το ερώτημα αυτό θέτει…μέσα από το βιβλίο της «Οι Φύλακες του Φωτός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις …

Η πανδημία που βιώνουμε όλοι, γίνεται αφορμή, όχι μόνο για δημιουργία , αλλά και για ταξίδια καμιά φορά μακριά από τη Γη* 

 


 

«Η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα, οι κυβερνήσεις πέφτουν και οι άνθρωποι επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο επιβίωσης. Πέντε επιστήμονες αναλαμβάνουν να διασώσουν το ανθρώπινο είδος· και τα καταφέρνουν, ιδρύοντας τέσσερις πόλεις-καταφύγια»

Οι «φύλακες του Φωτός» είναι μια περιπέτεια που εκτυλίσσεται στο έτος 3000 μ.Χ. Ο κόσμος μας όπως τον ξέρουμε έχει πάψει να υπάρχει. Πέντε επιστήμονες έχουν αναλάβει να διασώσουν το ανθρώπινο είδος. Και το καταφέρνουν . Μόνο που οι τέσσερις αρχηγοί του κόσμου βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια υπόθεση γεμάτη μυστικά, δολοφονίες και σκοτεινές καταστάσεις και σ αυτή τη διαμάχη θύματα είναι και πάλι η ανθρωπότητα. 


 

Από τη Νάξο όπου ζει και εργάζεται, η συγγραφέας του βιβλίου Ευσταθία Σορώκου απαντά στις ερωτήσεις του Thinkfree

 

Ερ : Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η πανδημία που ζούμε όπως και άλλες που θα προκύψουν στο μέλλον είναι απόρροια της  περιβαλλοντικής κρίσης  και της αλλαγής στο κλίμα του πλανήτη. Στο βιβλίο σας περιγράφετε μια περιβαλλοντική καταστροφή Πόσο σας έχει επηρεάσει η πραγματικότητα στη συγγραφή του βιβλίου σας; 

.
ΑΠ: Η υγειονομική πανδημία που ζούμε σήμερα επηρεάζεται κυρίως από τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, ο οποίος λόγω του ότι ζει σε μεγάλες και πυκνοκατοικημένες πόλεις ευνοεί την ταχύτατη εξάπλωση του ιού. Στο βιβλίο ωστόσο δεν έχω επηρεαστεί από την σημερινή πανδημία, όσο από την κλιματική αλλαγή, για την οποία όλος ο επιστημονικός κόσμος συζητάει εδώ και πολλά χρόνια. Οι αρχηγοί των κρατών συνεδριάζουν συνεχώς χωρίς όμως, για διάφορους λόγους, να έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον ικανοποιητικά την αλλαγή του κλίματος. 

 

Ερ:Παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία και τις εκατόμβες νεκρών, αλλά και την ίδια τη φύση του ιου που είναι πολύ μεταδοτικός τείνουμε να πιστέψουμε ότι η πραγματικότητα που  ζούμε ξεπερνά τη φαντασία. Ποια είναι η άποψή σας;

 


ΑΠ: Η αλήθεια είναι πως μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας που ζούμε σήμερα, παρόμοιες καταστάσεις γνωρίζουμε μόνο από ιστορικές αναφορές. Για την σημερινή γενιά, ο τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πανδημίας είναι πράγματι σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, δεδομένου ότι μόνο μέσω από τέτοιου είδους ταινίες έχουμε γνωρίσει τι είναι το λοκντάουν και η απαγόρευση ελευθεριών για υγειονομικούς λόγους. 

 

Οι Φύλακες του Φωτός, είναι ένα βιβλίο επηρεασμένο όπως ανέφερα ξανά, από τις συνεχής προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις καταστροφικές επιπτώσεις του τρόπου ζωής μας στο περιβάλλον. Της αδυναμίας μας να βρούμε μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και θέτει το ερώτημα εάν είναι ποτέ δυνατόν να ακμάσει μία ουτοπική κοινωνία στην οποία θα έχουν εκλείψει όλα τα ανθρώπινα ελαττώματα που οδήγησαν στην καταστροφή εξ αρχής. 
Δεν υπήρξε η ανάγκη εξειδικευμένης επιστημονικής αναφοράς σε καταστάσεις ή γεγονότα, δεδομένου ότι το βιβλίο δεν έχει σκοπό να αναδείξει κάτι τέτοιο αλλά περισσότερο φιλοδοξεί να προβληματίσει εάν μια καταστροφή όσο μεγάλη κι αν είναι, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη. 
Όλα αυτά δίνονται στο βιβλίο με ένα τρόπο που το καθιστά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. 

 

ΕΡ: Το γεγονός ότι ζείτε μόνιμα στη Νάξο πώς σας έχει επηρεάσει στη διάρκεια του lockdown   ; Πιστεύετε ότι γρήγορα θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα;



ΑΠ: Η απαγόρευση μιας ελευθερίας όπου και αν βρίσκεσαι, δείχνει την αξία της καθημερινότητας που είχες και που στερήθηκες. Είναι σε όλες τις περιπτώσεις μία δυσάρεστη κατάσταση. Το αν θα επανέλθει η κανονικότητα, η οποία κάποια στιγμή σίγουρα θα επανέλθει, είναι συνδυασμός τόσο της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπίσει την κρίση, όσο και της προθυμίας των ανθρώπων να υπακούσουν στις υποδείξεις που τους υποβάλλονται.

 

 

Η Ευσταθία Σορώκου.

 

Η Ευσταθία Σορώκου φοίτησε στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.  Οι σπουδές της  αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του έργου της. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σιγά σιγά ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Οι φύλακες του φωτός.

Παράλληλα ασχολείται με το σχέδιο και διατηρεί δικό της κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα στη Νάξο.

 



https://iwrite.gr/bookstore/filakes-fotos/

 


*    ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

*     

*    Οι εκδόσεις ΠΗΓΗ (www.pigi.gr) προκηρύσσουν πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Αναζητώντας μια άλλη Γη» Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και προώθηση του πεδίου της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και η ανάδειξη νέων συγγραφέων . Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό, θα συμπεριληφθούν σε μια συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί είτε στα τέλη του 2021 , είτε στις αρχές του 2022, μαζί με τη βράβευση του συγγραφέα . Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση (εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες), καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις Εκδόσεις Πηγή (info@pigi.gr | 2311 27 28 03 ή 21 10 12 6900).

 

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...