Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Επιτεύγματα Νανοϊατρικής από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ


Τα επιτεύγματα της ομάδας Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Σε περίπου ένα εξάμηνο αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά "νανοκρέμες και νανο-οροί", δηλαδή κρέμες και οροί που θα έχουν νανοσωματίδια, τα οποία θα μεταφέρουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πχ υαλορουνικό, κουρκουμίνη κλπ , όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Ομάδας Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καρδιολόγος, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Η ομάδα Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει στο ενεργητικό της αρκετές εντυπωσιακές καινοτομίες.
Πριν από ένα χρόνο παρουσίασε στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2018, του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών που διεξάγεται σε ετήσια βάση στη Θεσσαλονίκη, ένα ρολόι που προειδοποιεί για την εκδήλωση ενός εμφράγματος δύο ώρες πριν αυτό συμβεί:
«΄Ενας πόνος στο στήθος για παράδειγμα μπορεί να μας βάλει σε υποψίες. Με τη βοήθεια ενός στίκ –παρόμοιο με αυτό που μετράμε το σάκχαρο- μπορούμε να πάρουμε μια σταγόνα αίματος και να ανιχνεύσουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός εμφράγματος» εξηγεί η Νανοϊατρός Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Όλη τη ..δουλειά την κάνει ο καινοτόμος βιοαισθητήρας που δημιούργησε η ομάδα του ΑΠΘ. Ουσιαστικά το ρολόϊ με τον βιοαισθητήρα λειτουργεί ως κύριο μέσο πρόληψης ενός πιθανού εμφράγματος και μάλιστα δίνει όλο τον απαραίτητο χρόνο στον ασθενή να επισκεφθεί νοσοκομείο ώστε να το αντιμετωπίσει έγκαιρα.
Ο 3D Bioprinter του Εργαστηρίου
Το 2018 η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, εκτύπωσε μέσα σε τρία μόλις λεπτά σκελετό μιας ανθρώπινης μύτης. Ένα χρόνο μετά η ίδια ομάδα κατάφερε να εκτυπώσει μια τρισδιάστατη μύτη και ένα αυτί.  
Σε παγκόσμιο ερευνητικό επίπεδο, έχουν γίνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις οστών και δέρματος. Η αναγεννητική ιατρική αποτελεί έναν σύγχρονο ταχύτατα αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο κομμάτι της νανοϊατρικής παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογίες νανοκλίμακας βρίσκουν ήδη εφαρμογή για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών , όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι. Όπως εξηγεί η Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, η ομάδα Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου του ΑΠΘ, εδώ και χρόνια εφαρμόζει τεχνολογίες, για την κατασκευή ικριωμάτων που χρησιμοποιούνται για την αναγέννηση ιστών και οργάνων , ωστόσο η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης δημιουργεί νέες δυνατότητες έρευνας . Επικεντρωνόμαστε σε ερευνητικά πεδία όπως η αναγέννηση χόνδρου για την αντιμετώπιση των αρθρίτιδων και με τα νέα μηχανήματα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε οστεχόνδρινο έλλειμμα, δηλαδή με τον 3D Bioprinter μπορούμε να εκτυπώσουμε όλο το τμήμα του γονάτου , το οστό , τη μεταβατική ζώνη και τον χόνδρο», λέει η Βαρβάρα Καραγκιοζάκη


Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...