Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

stelaris: Η Νανοτεχνολογίατης...  ΔιασποράςΔιεθνούς φήμηςεπ...

stelaris:
Η Νανοτεχνολογίατης...  ΔιασποράςΔιεθνούς φήμηςεπ...
: Η Νανοτεχνολογία της...  Διασποράς Διεθνούς φήμης επιστήμονες στη NANOTEXNOLOGY 2012 στη Θεσσαλονίκη Δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμον...

Η Νανοτεχνολογία της...  Διασποράς
Διεθνούς φήμης επιστήμονες στη NANOTEXNOLOGY 2012 στη Θεσσαλονίκη
Δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες  από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο Διεθνές πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2012 που θα λάβει χώρα στις 30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.
Ανάμεσά τους 12 έλληνες ερευνητές  που διαπρέπουν στο εξωτερικό και έχουν διακριθεί στο χώρο της Νανοτεχνολογίας, όπως για παράδειγμα  ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της ΙΒΜ Φαέθων Αβούρης ο οποίος έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ. Οι Phaeton Αβούρης, Charles Lieber Sumio Lijima, Cees Dekker και Thomas Ebbeson δημιούργησαν νανοσωλήνες άνθρακα πλάτους μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου και μήκους μερικών χιλιοστών. Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να φτιαχτούν για να άγουν την ηλεκτρική ενέργεια και είναι μεταξύ άλλων εξαιρετικοί αγωγοί της θερμότητας.
«Είκοσι εργαστήρια Νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ έχουν ως επικεφαλής έλληνες επιστήμονες» τονίζει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2012, Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ευθύμη Καξίρα από το Τμήμα Φυσικής του Χάρβαρντ, ΗΠΑ, ο οποίος είναι από τους βασικούς ομιλητές στο Συνέδριο, ήταν στις επικρατέστερες παγκοσμίως για το βραβείο Gordon Bell. Τα μέλη της συνεργάστηκαν με την Iατρική Σχολή του φημισμένου πανεπιστημίου για να προσομοιώσουν τη ροή αίματος στις καρδιακές αρτηρίες χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογικά υλικά.  Επίσης,  ερευνούν  τη διαδικασία του διαχωρισμού των ηλεκτρονίων σε φωτοβολταϊκά κελιά τύπου dye sensitized,  γνωστό  ως «κύτταρο Graetzel" .

Επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στελεχώνουν 160 εργαστήρια στην Ελλάδα και 140 σε όλο το κόσμο, ενώ ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί πολλές δεκάδες  καινοτόμες επιχειρήσεις νανοτεχνολογικών εφαρμογών πολλές από τις οποίες δημιουργούνται σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια. 
«Το μερίδιο αγοράς της νανοτεχνολογίας ανέρχεται στα 500-600 δις και για το 2015 αναμένεται να φτάσει το 1,5 τρις. Είναι ένα τρένο που δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που παράγουμε στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, αλλά και των άλλων σχολών της Ελλάδας. Έχουμε μια λαμπρή ευκαιρία στα χέρια μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, για να βγούμε από την κρίση» εξηγεί ο καθ. Στέργιος Λογοθετίδης
Το μέλλον , η αγορά και οι εφαρμογές των Oργανικών Hλεκτρονικών θα είναι αντικείμενο εισηγήσεων και του πολυβραβευμένου Έλληνα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, Γεώργιου Χατζηϊωάννου ο οποίος ηγείται στην έρευνα των πολυμερών και των οργανικών ηλεκτρονικών στη Γαλλία.
Στο προσκήνιο νέοι τομείς
Ο Γιώργος Μαλλιαράς επικεφαλής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής  στο Πολυτεχνείο Gardanne της Γαλλίας, θα αναλύσει θέματα Βιοηλεκτρονικής, ενός τομέα που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ως νέο πεδίο εφαρμογής στα Οργανικά Ηλεκτρονικά  και αποτελεί  διεπιστημονικό τομέα εφαρμογών μικροηλεκτρονικής και νευροεπιστήμης  με εφαρμογές σε κατασκευή εμφυτευμάτων  για πολλές παθήσεις.
Το Διεθνές Επιστημονικό Πολυγεγονός  NANOTEXNOLOGY 2012 ξεκινά στις 30 Ιουνίου με τα θερινά σχολεία Νανοτεχνολογίας που απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές. Από τις 2 έως τις 5  Ιουλίου λαμβάνει χώρα το 5ο Διεθνές Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά ISFOE12 με μια πληθώρα από προφορικές ομιλίες και παρουσιάσεις αφίσας από 200 επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούς από 25 χώρες, πάνω σε θέματα που αφορούν καινοτόμα νανο-υλικά, διατάξεις και τεχνολογίες ανάπτυξης για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών, όπως για παραγωγή ενέργειας, καινοτόμο φωτισμό, Βιοηλεκτρονική, κτλ. Στις 3-6 Ιουλίου πραγματοποιείται παραλληλα το 9ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (ΝΝ12) με 500 παρουσιάσεις από 50 χώρες πάνω σε 4 θεματικές περιοχές: Νανοϋλικά, ΝανοΙατρική, Οργανικά Ηλεκτρονικά & Ενέργεια και Βιοηλεκτρονική.
Παράλληλα, ξεκινά και η Διεθνής Έκθεση NANOTEXNOLOGY EXPO 2012 με καινοτόμες εφαρμογές Νανοτεχνολογίας από τις ερευνητικές ομάδες όλου του κόσμου.
Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.nanotexnology.com
 Στη φωτό ο Φαέθων Αβούρης

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...