Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Ελένη Κικίδου: Η ελληνίδα κατάσκοπος-διαισθητικός που άφησε εποχή

«Αγαπημένη μου Παυλόφσκα, Νίτσα…» Η κατάσκοπος Παυλόφσκα που έδρασε την περίοδο της Ιταλικής εισβολής στην Αθήνα και πέτυχε την απελευθέρωση ελλήνων αξιωματικών στην «Ορεινή Ελλάδα», η πανέμορφη 16χρονη τότε κοπέλα που οργάνωνε τα πρώτα συσσίτια στο κέντρο της Πρωτεύουσας, δεν ήταν άλλη από την μικρότερη σε ηλικία μαθητευόμενη διαισθητικό της περίφημης Σχολής Παραψυχολογίας του ψυχίατρου Άγγελου Τανάγρα.
«Αγαπημένη μου Παυλόφσκα Νίτσα, εδώ στα βουνά που βρίσκομαι, υπάρχουν πολλοί πατριώται σαν και εμένα και πολλαίς Κυρίαις σαν και εσένα και οι οποίαι Κυρίαι και Κύριοι έχουν τας μητέρες των και τας κυρίας των ες τας διάφοραις φυλακές και Στρατόπεδα. Σεπαρακαλώ Νίτσα μου να φροντίσης δια μέσου του Μεγάλου να μας φανής χρήσιμος καθώς πάντοτε» Μ αυτό το γράμμα από το μέτωπο της Αλβανίας ο Αχιλλέας Ζούπα ζητούσε την παρέμβαση της μικρής Αθηναίας κατασκόπου για ν αποφυλακιστούν έλληνες αξιωματικοί. Η Ελένη Κικίδου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα είχε καταφέρει να διεισδύσει στο στρατηγείο των Ιταλών κατακτητών στην Αθήνα. Προμηθευόταν από αυτούς τρόφιμα για τα συσσίτια που διοργάνωνε στο κέντρο της Αθήνας. Η κατοχή των Ιταλών δεν ήταν τόσο σκληρή, όσο αυτή που ακολούθησε. Η πείνα όμως είχε αρχίσει να μετρά πολλά θύματα στην Πρωτεύουσα. Δεκαετίες μετά η Ελένη έλεγε ακόμη: «Αυτός ο ήχος από τα ξύλινα κάρα που μετέφεραν πτώματα. Οι ρόδες που αργά κυλούσαν πάνω στο δρόμο….Σαν κρώξιμο ακούγεται στ αυτιά μου μέχρι σήμερα» Η Ελένη Κικίδου, η βενιαμίν της ομάδας Παραψυχολογικών ερευνών του φημισμένου ψυχίατρου Άγγελου Τανάγρα, βοήθησε την Ελληνική Αστυνομία στην εξιχνίαση στυγερών δολοφονιών. Ο Δράκος της Βάρκιζας στη δεκαετία του 50 ήταν μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η δολοφονία του Πέπε μερικά χρόνια αργότερα έφερνε στο φως ένα ροζ σκάνδαλο που διέλυσε δυό οικογένειες… Ποια ήταν αυτή η ιδιόρρυθμη πανέμορφη γυναίκα που η φήμη της έφτασε σε όλη τη Μέση Ανατολή και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στον καλλιτεχνικό στερέωμα της Αθήνας των δεκαετιών 50 και 60; Η Ελένη Κικίδου που έδρασε και φυλακίστηκε στη διάρκεια της Κατοχής, ως «πράκτορας Παυλόφκαγια» , δεν ήθελε να αναφέρεται με τον χαρακτηρισμό «μέντιουμ». Ήταν μια διαισθητικός που εάν ζούσε στις ΗΠΑ θα ήταν μια διάσημη «ψυχική ντεντέκτιβ» βοηθώντας την αστυνομία στην εξιχνίαση εκλημάτων. Η Ελένη όμως ήταν πολλά παραπάνω… «ΕΛΕΝΗ ΚΙΚΙΔΟΥ. Η Διαισθητικός που άφησε εποχή».

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...