Δευτέρα 28 Μαΐου 2012


Logistics Μοχλός ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα

 ‘Ενας ιδιαίτερα δυναμικός όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη ενδοχώρα της Βαλκανικής, αυτός  των Logistics με 200 ενεργά μέλη στην περιοχή της Μακεδονίας συγκρότησε το Διοικητικό του Συμβούλιο.
 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδας  Ελευθέριος Ιακώβου καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τόνισε μεταξύ άλλων : «η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κορυφαίο κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου είναι μονόδρομος, ανεξάρτητα από τη διαχειριστική επάρκεια ή μη του ελληνικού κράτους. Σήμερα, το νέο Δ.Σ. δεσμεύτηκε να προωθήσει και να επιταχύνει την αναπτυξιακή αυτή δυναμική τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ανεβάζοντας παράλληλα τον πήχη για τους στόχους της EEL Βορείου Ελλάδος για τη νέα διετία».

Οργάνωση Υποδομών
«Για ν αναπτυχθεί το διαμετακομιστικό εμπόριο στο νευραλγικό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας δεν απαιτούνται μόνο χρήματα αλλά και υποδομές» εξηγεί ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Ισίδωρος Πρίντεζης, Διευθύνων Σύμβουλος SeaWay Α.Ε.
Όπως είναι γνωστό παραμένει αναξιοποίητη  σιδηροδρομική γραμμή που θα μπορούσε να ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την ενδοχώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου,ενώ παλαιότερη πρόταση των εταιρειών Logistics για δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής από την  Αλεξανδρούπολη έως το λιμάνι της Βάρνας ώστε να βρίσκουν διέξοδο τα εμπορεύματα στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να περάσουν από τα Δαρδανέλλια, παραμένει ακόμη στα χαρτιά.
Ο κλάδος  και οι προοπτικές του
Οι εταιρείες Logistics αναλαμβάνουν μια πολυσύνθετη εργασία που δεν περιορίζεται στην αποθήκευση ή και τη μεταφορά προϊόντων, όπως εξηγεί η  Αντιπρόεδρος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΕL  και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε. Έφη Παπαδοπούλου: «Υπάρχουν εταιρείες Logistics που μοντάρουν το προϊόν, το ανασυσκευάζουν , το συντηρούν, αναλαμβάνουν τη διανομή του».
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών που ξεκινά από τη βιομηχανία παραγωγής ενός προϊόντος και καταλήγει κυριολεκτικά στο ράφι ενός πολυκαταστήματος.
Η αναβάθμιση και εξειδίκευση των υπηρεσιών logistics φαίνεται να είναι το «κλειδί» όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αλλά και για τη δημιουργία εξειδικευμένου προσωπικού.
Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες σπουδές logistics σε προπτυχιακό επίπεδο. Γίνονται μεταπτυχιακές σπουδές σε τμήματα οικονομικά. Ωστόσο  στο ΤΕΙ Κατερίνης λειτουργεί τμήμα Τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων logistics.
Στις 5 και 6 Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Κατερίνη το 2ο Διεθνές Συνέδριο  Logistics . Το Συνέδριο που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενημέρωση και εκαπίδευση όλων όσων ασχολούνται με τον κλάδο, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εταιρείας και κυρίως του παραρτήματος της Κατερίνης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του τμήματος Logistics που εδρεύει στην Κατερίνη , του  Εργαστηρίου Ποσοτικής Ανάλυσης Logistics και Διαχείρισης Τροφοδοσίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. 
 H EEL Βορείου Ελλάδας διοργανώνει σεμινάρια του κλάδου στοχεύοντας στη συνεχή ενημέρωση του δυναμικού που απασχολείται στις εταιρείες και ανέρχεται σε 2.500-3000 άτομα για την περιοχή της Μακεδονίας.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ε.Ιακώβου, το νέο Δ.Σ. καλείται να υπηρετήσει την ανάδειξη της Εταιρείας σε κορυφαίο «επιμελητηριακού τύπου» φορέα με μεγάλη διείσδυση στον επαγγελματικό χώρο των Logistics και της Διαχείρισης Εφοδιαστικών Δικτύων, διαφυλάσσοντας τόσο την επιχειρηματική, αλλά και την ακαδημαϊκή τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει με τα χρόνια.
Η πλήρης σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
 Πρόεδρος:  Ελευθέριος Ιακώβου, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος Διοικητικού:  Κων/νος Τζάνας, Διευθύνων Σύμβουλος Data Consulting Services (DCS), Αντιπρόεδρος Επιστημονικού: Δημήτριος Βλάχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος Οικονομικών: Κων/νος Μπέλλης, MBA Φυσικός, Αντιπρόσωπος LEGO HELLAS, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης: Ισίδωρος Πρίντεζης, Διευθύνων Σύμβουλος SeaWay Α.Ε. και Αντιπρόεδρος Δημοσίων Σχέσεων:  Έφη Παπαδοπούλου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε. Το Δ.Σ. συμπληρώνουν οι: Thorsten Biermann, Διευθύνων Σύμβουλος Express-Interfracht Hellas S.A., Κυριάκος Μαλλίνης, Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος) και Διευθυντής Unique Com OE, Σπύρος Ιγνατιάδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΒΕ, Απόστολος Μπιζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος TREDIT A.E., Δημήτριος Δάκος, Διευθυντής Κέντρου Διανομής  Βορείου Ελλάδος ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε., Δρ. Δημήτριος Τσιτσάμης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής και Στατιστικής Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Λογιστικής Παρακολούθησης Αποθήκης ΥΨΙΛΟΝ Α.Ε. Γενική Διευθύντρια της Εταιρείας αναλαμβάνει η κα. Αγοραστή Τόκα.

Σ.Μ


Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...