Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Μη μου πεις χρόνια πολλά. Η ροζ φάλαινα και η γυναίκα...ξεκουράστρα!

Μη μου πεις Χρόνια Πολλά!

 

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα δηλώνω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν γιορτάζω. Η 8η Μαρτίου πάντα μου έφερνε στο μυαλό μια ροζ φάλαινα!! Ένα είδος υπό εξαφάνιση , το οποίο εάν δεν προστατευθεί θα εκλείψει .

Αυτή η ημέρα μου υπενθυμίζει ότι ως φύλο , δεν έχουμε ακόμη κερδίσει ίσα δικαιώματα, ίδια θέση με το άλλο φύλο , αυτό που θεωρήθηκε ισχυρό, το αντρικό.

Το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων είναι γυναίκες. Οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν 35 % περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν νέα κεφάλαια. Το δεύτερο στοιχείο είναι παραπλανητικό. Οι γυναίκες δεν είναι πρώτες στον επιχειρηματικό, ούτε στον πολιτικό στίβο, ούτε στη διεκδίκηση ρόλων με μεγάλη προβολή. ..

Οι γυναίκες αν και είναι πιο μορφωμένες κερδίζουν  15% λιγότερα χρήματα απ ότι οι άνδρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο μορφωμένες ή ικανές.


 


Η Γυναίκα Ξεκουράστρα και η Γυναίκα Καριέρας

Κάποτε  είχα αναπτύξει μια στενή σχέση με άνδρα καλλιεργημένο, μορφωμένο και ευφυή. Με απόλυτη ειλικρίνεια μου είχε εκμυστηρευθεί (φαντάζομαι για να βοηθήσει την δική μου προσωπική εξέλιξη) το δικό του πρότυπο γυναίκας. Τη γυναίκα ξεκουράστρα

Η γυναίκα ξεκουράστρα , μου είχε πει,  περιμένει τον σύζυγό της να έλθει από τη δουλειά και προσπαθεί να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, να τον χαλαρώσει. Να τον ευχαριστήσει.

Εμένα πάλι με όλα αυτά , η γυναίκα ξεκουράστρα μου φάνταζε στο μυαλό ως γυναίκα –ξαπλώστρα με χοντρό΄καραβόπανο με ρίγες. Αλλά ο φίλος μου συνέχισε απτόητος το μικρό του εκπαιδευτικό σεμινάριο:

«Η γυναίκα ξεκουράστρα λοιπόν, περιποιημένη καθαρή καλοχτενισμένη περιμένει χαμογελαστά τον άντρα  της, του σερβίρει σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι νόστιμο φαγητό, τον ρωτάει με ενδιαφέρον πώς πέρασε τη μέρα του, του βγάζει τα παπούτσια…Ναι λοιπόν δεν είναι κακό στον άνθρωπο που αγαπάς να είσαι δοτικός και ταπεινός. Να σκύβεις , να προσφέρεις να εξυπηρετείς. Να έχεις στόχο σου την άνεση, την χαρά του άλλου. Απ αυτές τις γυναίκες οι άνδρες δεν φεύγουν ποτέ. Στο λέω για να ξέρεις. Στη γυναίκα ξεκουράστρα πάντα γυρνά ο σύζυγος. Τις άλλες ανάλογα με την περίπτωση τις αφήνει»

Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα θυμάμαι τον άλλοτε στενό μου φίλο και τις αντιλήψεις του. Ίσως σκέφτομαι καμιά φορά , δεν θα τόσο μεγάλο α πρόβλημα αν δεν  υπήρχε αυτός  ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός «γυναίκα ξεκουράστρα» Για τον άνθρωπο που αγαπάς θα κάνεις τα πάντα. Είτε είσαι γυναίκα, είτε είσαι άντρας , είτε κάτι άλλο.


 


Αν, λέω , αν κάθε άνδρας παρότρυνε τον γιο του να ψάξει την αντίστοιχη γυναίκα ξεκουράστρα ή ξαπλώστρα, μπορεί στον αντίποδα κάθε γυναίκα να εκπαίδευε την κόρη της για να βρει το αντίστοιχης χρήσης …εργαλείο; Μήπως τελικά αυτό συνεχίζουν να κάνουν πολλοί ακόμη; Μήπως αυτό αναζητούμε ; Ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων για τις γυναίκες μητέρες, σύζυγοι, ερωμένες, επιχειρηματίες, εργαζόμενες … Και αναζητώντας μια επιφανειακή ισοφάριση ας ψάξουμε κι εμείς ένα μέσο αναπαραγωγής με υψηλό IQ αλλά   και συναισθηματική νοημοσύνη, καλό εισόδημα ,ι πλούσιο Ε1 και Ε9, δυναμικό και ευφάνταστο εραστή με καλές μαγειρικές ικανότητες και αθλητικό παράστημα…

Ημέρα της Γυναίκας. Όπως λέμε Ημέρα της Ροζ Φάλαινας. Που προσπαθεί να πάρει μια ακόμη μεγάλη ανάσα μέσα στο νερό και πετάγεται έξω από αυτό ορμητικά γιατί θέλει να πάρει αέρα. Να ανασάνει.

 

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...