Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Βιβλίο για τον ευπατρίδη Χριστόφορο Στράτο....Σε καιρούς δύσκολους που λείπουν τα καλά παραδείγματα πολιτικής, όπως υποστηρίζει ο ιστορικός-συγγραφέας Γιώργος Γιαννικόπουλος.

Ο Έλληνας βιομήχανος και Πολιτικός Χριστόφορος Στράτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1924 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Σταμούλη Στράτου, ενός από τους ιδρυτές της Κλωστοϋφαντουργικής Βιομηχανίας "Πειραϊκή Πατραϊκή". Ο Χριστόφορος Στράτος ανδρώθηκε στις φλόγες του πολέμου, τις στερήσεις της Κατοχής αλλά και τις απογοητεύσεις της εμφύλιας σύρραξης.
Το βιβλίο του ιστορικού Γιώργου Γιαννικόπουλου, "Χριστόφορος Στράτος , ένας ευπατρίδης της πολιτικής" βασίζεται κυρίως στο αδημοσίευτο προσωπικό αρχείο του Χριστόφορου Στράτου όπως και σε προσωπικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις που σκιαγραφούν τη ζωή και τη δράση του. Παράλληλα ακολουθώντας τις αρχές της ιστορικής βιογραφίας ο συγγραφέας , εξυφαίνει τον καμβά των σημαντικότερων σελίδων της πολιτικής και της οικονομίας του τόπου.
Σε τιμητική εκδήλωση για τον Χριστόφορο Στράτο που πέθανε το 1982 και ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου στην παλαιά Βουλή, μεταξύ άλλων παρέστησαν , ο Στέφανος Μάνος, ο Παναγιώτης Βουρλούμης, ο Νικόλαος Λιναρδάτος, ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Ναταλία Αβέρωφ, ο Ανδρέας Κανελλόπουλος, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, η Λένα Ράλλη, ο Χρήστος Ροκόφυλλος, ο Μάριος Σαλαμάς ο Παναγιώτης Κουρουπλής και ο πρώην πρωθυπουργός
Ιωάννης Γρίβας.  

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...