Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012


               
 ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 Ινστιτούτo Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. )

Ένα ερευνητικό κέντρο που διοικείται από νέους  το μοναδικό στο χώρο του , το νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων αποτελεί μια προσπάθεια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό μια μια εναρκτήρια εκδήλωση στις 6 Απριλίου.
Στόχος του Ινστιτούτου είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των θεσμών και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ελληνική κοινότητα, ακαδημαϊκή και μη, μέσα από μια σειρά ενεργειών και δράσεων που ως αυτοσκοπό θα έχουν την ενημέρωση και την διάχυση πληροφοριών, αναφορικά με θέματα μείζονος σημασίας σε όλους τους τομείς, για την ελληνική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, ενδεικτικούς πυλώνες της επερχομένης δράσης του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. αποτελούν η ανάδειξη της δυνατότητας των Ελληνικών Πανεπιστημίων να έχουν ενεργή και πρωτοπόρα συμμετοχή στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης , η υλοποίηση κάθε είδους δραστηριότητας, η οποία συμβάλλει στην εξοικείωση των πολιτών των Κρατών- Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις, η ενίσχυση του γνωσιολογικού περιεχομένου για την νεανική επιχειρηματικότητα και η παραγωγή και διάδοση επιστημονικής γνώσεως και πολιτικής για το Περιβάλλον και την Βιωσιμότητα.
Τι ειναι το Euro.Pa.s
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία του Euro.Pa.S. (European Parliament Simulation), όπως είναι η επίσημη ονομασία της προσομοίωσης του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ενώ αποτελεί  την μοναδική και πιο γνωστή προσπάθεια στην Ελλάδα προσομοίωσης σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά θέματα και φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 6-9 Απριλίου 2012 . Σκοπός της δημιουργίας του είναι η κατάρτιση των ανθρώπων και κυρίως της νεολαίας στο δημοκρατικό θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου. Αξιοσημείωτη είναι η ανταπόκριση των φοιτητών, που αναζητώντας τέτοιου είδους πρακτική έσπευσαν να συμμετάσχουν από διαφορά πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Το πραγματικό ζήτημα ωστόσο είναι η καθιέρωση του EURO.PA.S., και η διεξαγωγή του σε ετησία βάση. Τέτοιες εκδηλώσεις, περά από την ακαδημαϊκή τους αξία, μεταφέρουν σε πρακτικό επίπεδο όλες αυτές τις γνώσεις που μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην «θεωρία».
CONSI.S
Επίσης το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο πλαίσιο ενημερωτικών διαλέξεων, εφαρμόζει μια νέα διαδραστική μέθοδο για τους σπουδαστές αυτής. Το CONSI.S. (Consilium Simulation) όπως είναι η επίσημη ονομασία της προσομοίωσης του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια προσομοίωσης σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά θέματα, στις στρατιωτικές σχολές. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η κατάρτιση των εκπαιδευομένων στο θεσμό και η εξοικείωσή τους με τα θεσμικά όργανα, στα οποία η χώρα μας συμμετέχει, ώστε αυτοί να προετοιμασθούν για όποιο επίπεδο διαπραγματεύσεων κληθούν στην καριέρα τους ως Αξιωματικοί να συμμετάσχουν. Το επιζητούμενο ωστόσο είναι η καθιέρωση του CONSI.S. και η διεξαγωγή του σε ετησία βάση σε διακλαδικό περιβάλλον με συμμετοχή όλων των στρατιωτικών σχολών. Τέτοιες εκδηλώσεις, πέρα από την ακαδημαϊκή τους αξία, μεταφέρουν σε πρακτικό επίπεδο όλες αυτές τις γνώσεις που μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην «θεωρία». Η πρώτη προσομοίωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2012.

Η τελετή έναρξης της προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EURO.PA.S 2012 θα γίνει την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 στις 4 το απόγευμα στο Θέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας) Ταύρος

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...