Τετάρτη 23 Μαΐου 2012


Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ
Εκτοξεύστε πυραύλους χρησιμοποιώντας νερό. Μετρήστε πόσο γρήγορα ταξιδεύει το φως ψήνοντας λίγο κασέρι (ή αν προτιμάτε, κεφαλογραβιέρα, όχι ανθότυρο)! Κινηθείτε γρήγορα χορεύοντας πάνω σε ένα πατίνι. Δημιουργείστε εντυπωσιακά χρώματα με τη βοήθεια υλικών που θα βρείτε στην κουζίνα σας. Φτιάξτε παγωτό χωρίς ψυγείο, σε λίγα λεπτά, με όποια γεύση φρούτου σας αρέσει. Διαλύστε μεγάλους τενεκέδες από λαμαρίνα και ισοπεδώστε κουτάκια αναψυκτικού χωρίς καν να τα ακουμπήσετε. Φτιάξτε ένα ηφαίστειο χρωμάτων. Δημιουργήστε ψυχεδελικά σχήματα και χρώματα σε ένα μπουκάλι λάδι. Ζεστάνετε νερό για να μαγειρέψετε πάνω σε μια βρεγμένη ξύλινη σανίδα.
Κι αν πεινάσατε, τι θα λέγατε για ένα… σουβλάκι από μπαλόνια;
Η εκδήλωση, με τίτλο «Φυσικά …Μαγικά! No 6» θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2012, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι και την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, από τις 18.00 το απόγευμα μέχρι τις 21.00 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. Και επιπλέον την Παρασκευή 25 Μαΐου μετά της 21.30, αστροπάρτυ… μετά μουσικής στον ίδιο χώρο.

Η ομάδα των Physics Partizani (των επαναστατών της Φυσικής!!) ξεκίνησε από το 2009 να προσπαθει να αποδείξει ότι η Φυσική δεν είναι βαρετή! Έχουν πραγματοποιήσει 6 μεγάλες εκδηλώσεις  μέχρι τώρα και αρίθμητες παρουσιάσεις σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Η ομάδα αποτελείται από καθήγητες , διδάκτορες , μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές των τμημάτων Φυσικής και Παιδαγωγικής δημοτικής εκπαίδευσης. Η ανταπόκριση κάθε φορά είναι... απερίγραπτη! Κάθε φορά, όλο και περισσότερα παιδιά , αλλά και ενήλικες, τους επισκέπτονται για να δουν πώς μπορεί να... μαγέψει η φυσική! "Το βλέπουμε αυτό και κάθε Κυριακή που συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της εξωστρέφειας του ΑΠΘ , που κάθε Κυριακή μας επισκεπτονται οι διπλάσιοι από την προηγούμενη φορά...", λένε οι ίδιοι.
Πώς διδάσκεται η Φυσική; Τα μέλη της ομάδας Physics Partizani απαντούν: «Εμείς προτείνουμε διάφόρων ειδών δραστηριότητες, πειράματα με ελάχιστο κόστος και κόπο- με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας - σενάρια που μπορούν να εξηγηθούν με την βοήθεια της φυσικής,  που τραβούν την προσοχή του μαθητή, αλλά και τον κάνουν να κατανοήσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα την ίδια την Φυσική.
Η σύνδεσή της με την καθημερινότητά μας, ότι τελικά η φυσική είναι χρήσιμη και κομμάτι της ζωής μας  είναι κάποια από τα μυστικά του πώς θα κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν την Φυσική.  Οι δραστηριότητες αυτές όμως δεν αφορούν μόνο τον δάσκαλο ή καθηγητή, αλλά και τον γονιό που επιθυμεί να περνά την ώρα του με τα παιδιά του δημιουργικά. Γι' αυτό και καλούμε όλους όσους αγαπούν τις φυσικές επιστήμες να έρθουν και να πειραματιστούν μαζί μας στις εκδηλώσεις μας και τα περισσότερα από τα πειράματά μας να τα επαναλάβουν στο σπίτι τους»!
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.


Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...