Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΔΥΟ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ . ΓΕΜΙΣΑΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ



Δύο ψάθινα καπέλα

Μια ελληνική Ναυτική οικογένεια πορεύεται μέσα στα χρόνια και κάθε γενιά αφήνει τα δικά της απόνερα στις θάλασσες.
Add caption

Οι άντρες από μικροί στα καράβια, και οι γυναίκες ν ακουμπάνε τις βέρες τους στην εικόνα του Αγίου, τάμα για να τους φέρει σώους πίσω.
Ο Αρίστος, είναι το καραβόσκυλο της οικογένειας. Απρόβλεπτος, τολμηρός, λεβέντης, κιμπάρης άντρας. Δεν συμβιβαζόταν με την μετριότητα και έκανε τη μέρα να μοιάζει λίγη για να χωρέσει τη ζωή του.
Στη θάλασσα, καπετάνιος δακτυλοδεικτούμενος, μα και στη στεριά έγραφε τη δική του ιστορία.
Όπου κι αν βρισκότανε, ένιωθε σαν τον φυσικό του χώρο. Από τα ψηλά σαλόνια, έως τα καταγώγια των λιμανιών, σα να γνώριζε τους πάντες. Από εφοπλιστές,πολιτικούς και κόντηδες μέχρι λιμενεργάτες, αλήτες και κοκότες. Η επιβλητική του εμφάνιση και το δυνατό τρανταχτό του γέλιο τον έκαναν αναγνωρίσιμο και ευπρόσδεκτο όπου πήγαινε.
Στα σαλόνια χωνόταν σαν γάτος σε οίστρο και κορτάριζε κάθε θηλυκό που του γυάλιζε. Τις περισσότερες κατάφερνε να τις παρασύρει σε ακόλαστες νύχτες, όχι απαραιτήτως καθεμία ξεχωριστά.
Πέρασε θύελλες πολλές και ποτέ δεν ξέχασε πως η θάλασσά Του είναι πιο μεγάλη από τις βάρκες του ανθρώπου.
«Προσοχή!» , λεέι ο συγγραφέας Δημήτρης Κ. Αλεξόπουλος, «το διήγημα αυτό, δεν έχει σκοπό να σας ψυχαγωγήσει πρόσκαιρα, ώσπου να πάρει το ρόλο συλλέκτη σκόνης σ ένα ράφι της βιβλιοθήκης σας. Όχι . Σκοπός του είναι να  σας ταξιδέψει, με εισιτήριο πρώτης θέσης, δίπλα στο παράθυρο!».
Τα «Δύο ψάθινα καπέλα, οι τρικυμίες ενός ναυτικού στη στεριά», είναι το πρώτο διήγημα του συγγραφέα και «κυριολεκτικά»…μυρίζει θάλασσα. Ο ίδιος δίνει οδηγίες προς …ναυτιλομένους, δηλαδή τους αναγνώστες του:
«Όσο πιο σιγανά μιλάει κάποιος, τόσο πιο καλά ακούγεται. Ο ακροατής «ακούει». Κι αν διαβάσει προσεκτικά, θα ακούσει περισσότερα από τις λέξεις που κάνουν σειρά, η μία πίσω από την άλλη. Θα μπορέσει να διακρίνει ήχους, γνώριμους, οικείους, μα και πρωτοακουσμένους. Μπορεί ακόμα να γυρίσει προς τα πίσω να ξαναδιαβάσει-ξανακούσει τους ήχους που του άρεσαν και να ανακαλέσει γεύσεις και αρώματα από τη μνήμη του. Η συγκέντρωση των αισθήσεων όταν διαβάζουμε, γίνεται το όχημα που σε ταξιδεύει σε μια εικονική πραγματικότητα, μεγιστοποιώντας την απόλαυση του ταξιδιού που λέγεται βιβλίο. Η φιλοδοξία του με τις οδηγίες ανάγνωσης, είναι να βοηθήσω τον αναγνώστη να κάνει ακριβώς αυτό: Να βάλει τον εαυτό του μέσα σε ένα σκηνικό όπου θα τον ταξιδέψει σελίδα σελίδα» , εξηγεί ο Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Λάρισα και στο Strathclyde Business School στη Γλασκώβη, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο (MPhil) στην επιβίωση επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις στο Southampton στη Γλασκώβη και στην Αθήνα.



Παρουσίαση
Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 19.00 café-Πολυχώρος «Αίτιον» Τζιραίων 8-10 (Σταθμός Μετρό «Ακρόπολις»)
Ομιλητές Άννα Βερνάρδου Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Σωτήρης Βασιλειάδης στέλεχος πολυεθνικής   

Επικοινωνία με τον συγγραφέα:  demetrios.alexopoulos@gmail.com



Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...