Τι σχέση μπορεί να έχει ο Βενιαμίν ο Λέσβιος, με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τους εορτασμούς του 1821;
Ένας μαθητικός διαγωνισμός ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός με θέμα «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις» που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, ανέδειξε μια εξαιρετικά σύνθετη επιστημονική φυσιογνωμία του 1821.
Πρόκειται για τον Βενιαμίν τον Λέσβιο. Μια εξαιρετική επιστημονική προσωπικότητα που δραστηριοποιήθηκε στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αφού ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Μια πολυσύνθετη προσωπικότητα των Ελληνικών Γραμμάτων η οποία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό
Σύμφωνα με τη Wikipedia ο Βενιαμίν ο Λέσβιος , του οποίου το κοσμικό όνομα ήταν Βασίλειος, ήταν γιος του Ιωάννη και της Αμύρισσας Γεωργαντά ή Καρρέ, γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι, Πλωμάρι Λέσβου το 1759 ή το 1762 και πέθανε στο Ναύπλιο το 1824 . Ο Βασίλειος (Βενιαμίν ) σπούδασε στη Σχολή του Ιωάννη Οικονόμου στο Άγιο Όρος, συνέχισε τις σπουδές του στην Πάτμο και τη Χίο και το 1789 επέστρεψε στο Άγιο Όρος για να διδάξει στη Σχολή του Οικονόμου. Το 1790 ταξίδεψε στην Πίζα και το Παρίσι όπου γνωρίστηκε με τον Κοραή και άλλους Έλληνες, ενώ αρθογραφούσε στον «Λόγιο Ερμή» . Έζησε για ένα χρόνο στην Αγγλία αλλά το 1799 επέστρεψε στις Κυδωνίες του Αγίου Όρους για να διδάξει στην Σχολή του Οικονόμου. Δίδαξε φιλοσοφία, φυσικομαθηματικά, αστρονομία, και διεξήγαγε πειράματα. Οι διδασκαλίες του εκτόξευσαν τη φήμη της Σχολής των Κυδωνιών. Την ίδια περίοδο όμως κυρίως λόγω του περιεχομένου της διδασκαλίας του κατηγορήθηκε από την Εκκλησία ως άθεος. Παρόλα αυτά συνέχισε το διδακτικό του έργο μέχρι το 1812. Την ίδια χρονιά αρνήθηκε πρόταση να διευθύνει την Πατριαρχική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Το 1817 όμως αναδιοργάνωσει την Ακαδημία του Βουκουρεστίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Βλαχία, στο Ιάσιο ο Βενιαμίν ο Λέσβιος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 δίδαξε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Με το ξεκίνημα της Επανάστασης ήλθε στην Ελλάδα προσπαθώντας να συγκεντρώσει πολεμοφόδια για τον αγώνα.
Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος υπήρξε μέλος στην Πελοποννησιακή Γερουσία και έλαβε μέρος στην Α και Β Εθνοσυνέλευση …Το 1822 έγινε μέλος της Αρμοστείας του Αιγαίου.
Έγινε ευρύτατα γνωστός στους κύκλους των λογίων της εποχής για τη θεωρία του Πανταχηκινήτου, μιας αφηρημένης έννοιας που εισήγαγε για τη μελέτη των επιστημονικών του επιχειρήσεων.
Το «Πανταχηκίνητον» που, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος, είναι ένα ρευστό που «η εισροή και εκροή αυτού είναι ανάλογος με τον σωρό του σώματος». Αυτές οι ιδέες του θεωρήθηκαν από ορισμένους αιρετικές και …σκανδάλισαν την Εκκλησία. Ωστόσο ο Βενιαμίν ο Λέσβιος θεωρείται μια από τις εξέχουσες μορφές του Ελληνικού Διαφωτισμού.
Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με «πρωταγωνιστή» τον Βενιαμίν τον Λέσβιο
Πώς
το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Από την γη στη Σελήνη» και οι απόψεις του
Βενιαμίν του Λέσβιου συνέβαλαν ώστε να αποτραπεί μια εισβολή εξωγήινων στη Γη
κατά τον 19ο αιώνα; Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 3ου Γενικού Λυκείου
Μυτιλήνης το εξήγησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον
πανελλαδικό Διαγωνισμό «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις 2019-2020»
της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Οι δέκα
μαθήτριες της νικήτριας ομάδας είναι: Αβδελέλλη Άννα, Γεωργιτζίκη Βιβή,
Γιαννίκου Μαρία, Αγιασώτη Μαρία, Αγκοπιάν Μαρία Αγκοπιάν Στρατούλα, Γκριτζιώτου
Μαρία, Θεοδοσίου Νίκη, Λούκου Ταξιαρχούλα, Μυρωδέλη Σοφία, και όπως έχουν
δηλώσει στόχος τους ήταν να αποδείξουν ότι η Φυσική μπορεί κάλλιστα να
συνδυαστεί με τη λογοτεχνία, το σχέδιο, τους κοινωνικούς αγώνες , το πνεύμα ,τα
φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής, το μοντάζ , τη σκηνοθεσία , τη
μετατροπή σχεδίων από το χαρτί στα ηλεκτρονικά μέσα , τα εργαλεία σχεδίασης και
πολλά ακόμη.
Το δεύτερο βραβείο της διοργάνωσης απονεμήθηκε στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα
, το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό με το μουσικο-κινητικό θεατρικό «DEVICED SPACE 2020» και το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στο
Γυμνάσιο Χανδρά Κρήτης με τα συλλογικά
έργα ζωγραφικής «Η διαστημική μας γειτονιά: από τη μυθολογία στη σύγχρονη
επιστήμη»
Ναι η Επιστήμη …ταιριάζει παντού!
ΠΗΓΕΣ
Επίσης δείτε: https://www.blod.gr/
Την σελίδα του Μποδοσάκειου Ιδρύματος η οποία ξεκινά έναν διαδραστικό διάλογο για το 21.
http://www.veniaminlesviossociety.gr/
Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν Ο Λέσβιος» (ΛΒΛ) είναι ένα πολιτιστικό μορφωτικό σωματείο που υπάρχει εδώ και 130 χρόνια και εξακολουθεί να υφίσταται, να λειτουργεί και να παράγει έργο. Εδρεύει στο Πλωμάρι της Λέσβου. Δημιουργήθηκε πριν από 130 χρόνια, δηλαδή το 1878, με πρωτοβουλία πολιτών επηρεασμένων από τη διδασκαλία του Βενιαμίν. Πρόκειται για ένα σωματείο πολιτιστικό, που διαθέτει μια λαμπρή αίθουσα, μια βιβλιοθήκη 3.500 τόμων και κάποια χειρόγραφα του σοφού και αγωνιστή εθνοδιδασκάλου Βενιαμίν.
wikipedia
Φωτ από το μοναδικό χειρόγραφο του Βενιαμίν του Λεσβίου, που φέρει την υπογραφή του. Φυλάσσεται στη Λέσχη Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος". Αρχειακό υλικό Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν Λέσβιος στην Επίσημη Ιστοσελίδα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52410288
Φωτ από το βιβλίο «Η Θωρία του Πανταχηκίνητου του Βενιεμίν Λέσβιου» η έκδοση είναι μέρος του συνολικού έργου που περιλαμβάνει σε φωτομηχανική ανατύπωση τους τόμους Α και Β «Φυσική Βενιαμίν του Λέσβιου , χειρογραφεί ο παρά Φιλοθέου Ραϊσοπούλου του εξ Άνδρου» εκδ Μαίανδρος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου