Σε δίνω στεγνά...
Κυκλοφορώντας στα σκοτεινά μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και...δοσοληψίας!

«Το συνολικό κόστος για την ανάπτυξη ενός και μόνο φαρμάκου στις ΗΠΑ φθάνει και καμιά φορά ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη βέβαια είναι υπερτριπλάσια, αλλά εδώ μιλάμε για μια παγκόσμια αγορά πολών εκατομμυρίων ασθενών.
  Τα γενόσημα φάρμακα είναι κατα΄κάποιο τρόπο παλιάς τεχνολογίας. Βγαίνουν σε έναν άτυπο ειδικό πλειστηριασμμό μεταξύ των μικρότερων εταιρειών, οι οποίες πληρώνουν κάποιο ποσό –καθόλου ευκαταφρόνητο- για να μπορέσουν να αντιγράψουν την πατέντα.
   Ο Σωτήρης έσφιξε τόσο δύνατά τα δόντια του ώστε τα άκουσε να τρίζουν. Ήταν στο δεύτερο μαρτίνι της υπερατλαντικής πτήσης του. Το ραντεβού με τους παλιούς συνεργάτες του στη Βοστώνη ήταν κρίσιμο. Θ αγόραζε την πατέντα του φαρμάκου που εκείνος δημιούργησε παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον πλειστηριασμό και πληρώνοντας το 20% της τιμής που είχε οριστεί. Αυτό προέβλεπαν οι προφορικά συμφωνηθέντες όροι. Κι όσο ακόμη ζούσε ο Βάισε , μπορούσε να ελπίζει ότι η συμφωνία θα τηρούνταν.
Ταυτόχρονα ο Χρήστος βρίσκονταν στη Γερμανία για την αγορά μεταχειρισμένων φυγοκεντρικών διαχωριστών και δοχείων συμπήκνωσης αιωρημάτων.
Τα μηχανήματα ήταν απαραίτητα για το διαχωρισμό μιγμάτων και υλών, διαδικασία απαραίτητη για τη δημιουργία της κατάλληλης δοσολογίας φαρμάκων. Ο Χρήστος , ειδικός στη διαύγαση των υγρών θα ήταν ο επιβλέπων της όλης διαδικασίας στα παρασκευαστήρια της εταιρείας.
Στην Εύα ανατέθηκε προσωρινά η διεύθυνση της εταιρείας. Γεγονός που ήταν απολύτα αναμενόμενο από τα υπόλοιπα στελέχη. Εκείνο που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς ήταν η αιφνίδια αλλαγή στη συμπεριφορά της Εύας.
Η κυρία...Διευθύντρια ερχόταν αργοπορημένη στις συσκέψεις φορώντας μέχρι το μεσημέρι μαύρα γιαλιά. Η πόρτα του γραφείου της ήταν σχεδόν πάντα κλειστή και κάποιες φορές παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ κλειδωμένη.
-         Η  κυρία Εύα είναι η μόνη που δε μού λέει καλημέρα , έλεγε ο θυρωρός της μοντέρνας οικοδομής που στεγαζόταν τα γραφεία της εταιρείας.
Αυτό όμως ήταν το λιγότερο στην περίπτωσή της.
Τα άδεια μπουκάλια βερμούτ και βότκας στις σακκούλες των σκουπιδιών του σπιτιού της , μαρτυρούσαν πως η κυρία Χαριτίδου βάδιζε ολοταχώς προς τον αλκοολισμό.
Με τους μόνους ανθρώπους που αντάλλασε παραπάνω από τρεις φράσεις στη σειρά , ήταν η υπηρέτριά της και η προσωπική της γραμματέας.
Κατά τα άλλα η κλεισμένη στον εαυτό της κομψή κυρία, που μύριζε έντονα άρωμα για να καλύψει τη μυρωδιά του αλκοόλ, άρχισε μαθήματα οδήγησης, γιατί «είχε βαρεθεί» όπως έλεγε «να κυκλοφορεί με ταξί».
Η πτώση της χούντας σημαίνει υποτίθεται και το άνοιγμα της αγοράς της οικονομίας. Στην πραγματικότητα τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν είχε αλλάξει. Αντίθετα οι Έλληνες βιομήχανοι αισθάνονταν στην αρχή λίγο αμήχανα με τη νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που επέστρεψε από τη Γαλλία, ως ο νέος Έλληνας ηγέτης. Παρά την έντονη κοινωνική ευφορία που επικρατούσε , την οποία παρατηρούσε με αυξημένο ενδιαφέρον ο Καραθανάσης προσπαθώντας να αναλύει το φαινόεμνο, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και η είσοδός του στη Βουλή έφερε κάποια αναστάτωση στους συντηρητικούς κόλπους των μεγάλων ελληνικών εταιρειών.
Ο Χρήστος είχε απορροφηθεί τελείως από το νέο του πόστο στο παρασκευαστήριο.
Επιστρέφοτνας στην Ελλάδα σύστησε στον Σωτήρη το νέο του βοηθό. Ο Στράτος Καλογήρου μόλις ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Γερμανία. Μαζί θα ασχολούνταν με τη διαδικασία της φαρμακοεπαγρύπνησης .
-Πρέπει να καταγραφούν Σωτήρη όλα τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα σκεύασμα. Υπάρχει ένα σύστημα alert στην Ευρώπη. Κάθε μέλος ελέγχε, κάνει δοκκιμές στα φάρμακα και αναφέρει τυχόν προβλήματα ή παρενέργειες σε μια κοινή βάση δεδομένων που υπάρχει. Ταυτόχρονα γίνεται συνεχής έλεγχος στις μονάδες παραγωγής , εργαστηριακοί έλεγχοι, φαρμακοτεχνικοί, έλεγχοι στις πρώτες φαρμακευτικές ύλες.
Το στόμα του σα να κολλούσε κάθε φορά που ανέφερε τη λέξη «έλεγχος».  Δίπλα του ο Στράτος χαμογελούσε εμφατικά κάθε φορά που ο Χρήστος μιλούσε για τους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν.
Ο Σωτήρης κατσούφιασε. Αναλογιζόταν το κόστος και την αύξηση της τιμής. Γιατί όλοι αυτοί οι έλεγχοι έπρεπε να κοστολογηθούν....
ΣΕ ΔΙΝΩ ΣΤΕΓΝΑ.
Ένα μυθιστόρημα για τα κυκλώματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τις πολλές όψεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Όλα τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι ...φανταστικά. Πηγή έμπνευσής τους είναι η ελληνική πραγματικότητα
Τηλεφωνικές παραγγελίες : 2311 272803
Περισσότερες πληροφορίες στο I Write.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.