ΒΟΥΛΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΥ: ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΑΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!
«Υποδουλώσαμε τη χώρα μας σε ξένα συμφέροντα. Είμαστε αδύναμοι να βγούμε από την κρίση. Μια κρίση που δεν μας την επέβαλαν. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι  αυτήν».
Αυτά λέει η Βούλα Δαμιανάκου, η συγγραφέας σύμβολο της Αριστεράς, η αιρετική σύντροφος του Βασίλη Ρώτα, η γυναίκα που κατηγορήθηκε μαζί με την κόρη της ότι έκρυψε στο σπίτι της τον Οτσαλάν , όταν αυτός βρέθηκε κυνηγημένος στην Ελλάδα... Δεν το αρνήθηκε ποτέ. Όπως δεν αρνείται καμία ευθύνη ούτε τώρα στα 93 της χρόνια. Και με αφορμή την εκδήλωση που γίνεται προς τιμή της στις 8 Ιουνίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μιλά για την πρωτοφανή κρίση. Μια κρίση του «εγώ»: «Εμείς φταίμε για το κατάντημα αυτό. Πέρασα τρεις κατοχές πολέμησα, αγωνίστηκα, στον Εμφύλιο , πιο πριν στην Κατοχή, στην Δικτατορία, όμως εμείς λεγόμασταν μεταξύ μας «σύντροφοι», «συναγωνιστές». Δε λεγόμασταν «εταίροι»...Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ο εχθρός, εχθρός. Ο φίλος, φίλος...Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια άλλη Ευρώπη. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη του Γκαίτε, του Σούμπερτ. Δεν είναι η Ευρώπη του πνεύματος, του πολιτισμού, των αγώνων των λαών, των ιδεών... Τώρα κυβερνά το ΕΓΩ. Και στην πατρίδα μας και παντού...Το Εγώ να ξέρετε έχει την ικανότητα να καταστρέψει τον άνθρωπο, αλλά είναι ανίκανο να τον σώσει. Αυτό, πρέπει να το θυμόμαστε τώρα που κληθούμε ξανά να ψηφίσουμε.»
Η Βούλα Δαμιανάκου, δυσκολεύεται να μιλήσει. Στον έναν αιώνα ζωής της μετρά αγώνες και πολλή αξιοπρέπεια. «Δεν μπορώ να μιλώ. Μπορώ να γράφω. Και γράφω ακόμη, αυτό ξέρω να κάνω. Πρέπει να γράψω για να ζήσω. Έχω παραιτηθεί από πολά οικονομικά προνόμια. Έχω προτιμήσει να βλέπω τους ανθρώπους στα μάτια παρά να εξαργυρώσω πολιτικά τους αγώνες της γενιάς μου».
Το cd η αποχώρηση, το μοιρολόι..
Ποιήτρια, συγγραφέας, μεταφράστρια η Βούλα Δαμιανάκου κοινοποίησε πριν δύο χρόνια την επιστολή παραίτησής της από μέλος της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας.    
Η Δαμιανάκου είναι πολλά χρόνια μέλος της ΑΕΠΙ, μεταξύ πολλών άλλων ως συνδημιουργός με το σύντροφο της ζωής της Βασίλη Ρώτα (1889-1977) της ελληνικής απόδοσης ενός εμβληματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, του «Ομήρου» του Μπρένταν Μπίαν. Είχε όμως διαφωνήσει συχνά με τις επιλογές της ΑΕΠΙ.
Αφορμή για την αποχώρησή της ήταν η ανεξάρτητη ηχογράφηση, ιδίοις εξόδοις, του cd «Από το μοιρολόι το ομηρικό, στο μοιρολόι το μανιάτικο». Το θέμα της καταγωγής των μανιάτικων μοιρολογιών έχει απασχολήσει τη Δαμιανάκου συχνά στο δοκιμιακό της έργο. Σ' αυτή την περίπτωση συγκέντρωσε κάποια μοιρολόγια και έγραψε κι άλλα καινούργια, αφιερωμένα στον Κώστα Βάρναλη, στον Αρη Βελουχιώτη κ.ά.
Η έκδοση του cd έγινε μ' ένα σκοπό: Να διατεθούν τα λίγα αντίτυπα σε φιλικά της πρόσωπα. Η εταιρεία όπου έγινε η ηχογράφηση, όμως, καταχώρισε το cd στα «προς πώληση». Και μετά ανέλαβε η ΑΕΠΙ, η οποία, προκειμένου να αποδώσει εκτελεστικά δικαιώματα σ' ένα δημιουργό, παρακρατά το ποσοστό της, ΙΚΑ και ΦΠΑ. Σ' αυτή την περίπτωση το πρόβλημα ήταν ότι η Δαμιανάκου δεν ήταν γραμμένη στο ΙΚΑ. Εξ ου και η... πρωτοβουλία της, χωρίς καν προφανώς να ενημερώσει την ποιήτρια. Ετσι, για ένα ιδιωτικής χρήσεως ηχογράφημα, η Βούλα Δαμιανάκου έζησε ένα ακόμη από τα παράλογα της ελληνικής πραγματικότητας, για το οποίο πάντως ας επισημανθεί ότι το πρόβλημα ξεκινάει όχι από την ΑΕΠΙ, αλλά από  κυβερνητικό νομοθέτημα σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι στον τομέα «Θέαμα-Ακρόαμα», ακόμη και αν υπάγονται ή συνταξιοδοτούνται από άλλο ασφαλιστικό φορέα, δεν έχουν δικαίωμα απαλλαγής από το ΙΚΑ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 και ώρα 20.00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου γίνεται αφιέρωμα στην αγωνίστρια συγγραφέα Βούλα Δαμιανάκου με αφορμή την κυκλοφορία της τελευταίας της δουλειάς «…στη χάρη της την ΑΕΠΙ ανάβουμε ένα κερί».

Ομιλητές: Βούλα Δαμιανάκου, συγγραφέας
Γιάννης Μότσιος, φιλόλογος- π. πανεπιστημιακός
Νίκος Μοσχοβάκος, ποιητής - δικηγόρος
Βασίλης Νόττας, αναπλ. καθηγητής Κοινωνιολογίας Α.Π.Θ.
Δημήτρης Κουρκούτας, νομικός ειδικευμένος στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων


 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η  Βούλα Δαμιανάκου είναι πεζογράφος, ποιήτρια, μεταφράστρια, αλλά και αγωνίστρια παρούσα στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου. Δεν έπαψε να καταγράφει, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρώτο πρόσωπο, τις συλλογικές μας περιπέτειες, από την Εθνική Αντίσταση έως τις σημερινές δραματικές εμπλοκές της χώρας.
Σύντροφος του Βασίλη Ρώτα.
Συνεργάστηκε με το περιοδικό Λαϊκός Λόγος (1966-1967), με τα ψευδώνυμα Αλκυόνα, Αλκυών, Ειρήνη Πεζοπόρου.

Εργογραφία:
«Γράμμα σε νεκρό»
«Στην ανεμοζάλη»
«Γέφυρες φιλίας»
«Πολυμπούρικο»
«Υπεύθυνση δήλωση»
«Ο Οτσαλάν στο σπίτι μου. Επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία»
«Σαν σε πηδήσει ο Κατής σε ποιον να παραπονεθείς»
«Μοιρολόγια»
«Μοιρολόγια μιας Μανιάτισσας»
«Μανιάτικα μοιρολόγια»
«Ανθολόγιο του «Ελεύθερου Κόσμου Αφιέρωμα αγάπης στη μνήμη του Βασίλη Ρώτα»
«Βασίλης Ρώτας»
«Τιμιότατο να ‘σαι Έλληνας, να ‘σαι ο Γιάννης Ρίτσος»
«Από την Ελλάδα του Αριστοτέλη στην Ευρώπη του Μάαστριχτ»
«Παροιμίες και ρήτρες από το έργο του Σαίξπηρ»
«Όταν ο ήλιος της τραγωδίας ανάτειλε»
«Ουίλλιαμ Σαίξπηρ»  (4 τόμοι)
«Μνημόσυνο» (ποιητική συλλογή που έγραψε με τον Βασίλη Ρώτα)
«Οδοιπορώ στην πατρίδα»
«Το κακό κρατάει από  μεγάλο σπίτι και έχει πολύ συγγενολόι»
«…στη χάρη της την αεπι ανάβουμε ένα κερί»

Μετέφρασε το σύνολο των έργων του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, κατά το μεγαλύτερο μέρος με τον Βασίλη Ρώτα καθώς και Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.