Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ!!

Ποιούς κινδύνους κρύβουν τα δόντια μας!!

Περιόρισαν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο στις τελείως απαραίτητες. Επισκέπτονται το γιατρό μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη και σχεδόν κατάργησαν τις επισκέψεις για προληπτικό έλεγχο ή καθαρισμό.
Αποφεύγουν να κάνουν εργασίες που είναι δαπανηρές.Καταφεύγουν σε γιατρούς γειτονικών χωρών όπου τους παρέχονται φθηνότερες υπηρείες αλλά αμφιβόλου ποιότητας που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και φυσικά τη στοματική τους κατάσταση αφού πολλές είναι οι κακοτεχνίες που έχουν αναφερθεί.
Όπως εξηγεί η χειρούργος οδοντίατρος Αλεξάνδρα  Παναγιωτάκου μετά από παρόμοιες επισκέψεις έχουν αναφερθεί και περιστατικά σοβαρότατων λοιμώξεων όπως ηπατίτιδας! 
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη στοματική υγεία. Με ανυπολόγιστες συχνά συνέπειες για τους ίδιους τους ασθενείς.


Η τερηδόνα δείχνει την οικονομική μας κατάσταση

Πρόσφατες έρευνες (2001-4) πανελλαδικής εμβέλειας απέδειξαν ότι η στοματική υγεία έχει άμεση σχέση με την οικονομική μας κατάσταση.
Σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους, οι  Έλληνες  παρουσιάζουν  περισσότερα οδοντιατρικά προβλήματα,και μάλιστα πολλές φορές  οι οδοντιατρικές τους  ανάγκες μένουν χωρίς κάλυψη και διευρύνονται με την ηλικία.Στην  ίδια έρευνα  αποδείχθηκε  ότι η κατάσταση των  δοντιών επηρεάζεται από  οικονομικούς παράγοντες  ,την εκπαίδευση τον ασφαλιστικό φορέα. Οι ανασφάλιστοι έχουν 2-5  φορές  περισσότερες  εξαγωγές και  ανάγκες προσθετικής αποκατάστασης. Τα άτομα  αγροτικών  περιοχών που έχουν χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη εκπαίδευση έχουν επιβαρυμένους  δείκτες τερηδόνας.Θέλω όμως να επισημάνω  ότι  στην ίδια έρευνα αποδείχθηκε ότι στα παιδιά η τερηδόνα μειώθηκε
δραστικά σε σχέση με το παρελθόν.

Προγράμματα προληπτικής οδοντιατρικής στα σχολεία!
Είναι ενθαρρυντικό ότι οι σημερινοί γονείς και τα παιδιά είναι  είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα από ποτέ σε θέματα υγιεινής και φροντίδας δοντιών  κι αυτό οφείλεται στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς
Η πρώτη επίσκεψη στο οδοντιατρείο γίνεται στα 5 ή 6 χρόνια ενώ στα σχολεία κατά καιρούς διοργανώνονται προγράμματα προληπτικής οδοντιατρικής..
   «  Εμείς οι οδοντίατροι  θεωρούμε   πως  πρέπει να γίνει  ένα πιο ολοκληρωμένο  προληπτικό πρόγραμμα, εξατομικευμένο ανάλογα  με την ηλικία  και την επικινδυνότητα του ασθενή  που θα περιλαμβάνει :  παροχή οδηγιών στοματικής υγιεινής, ανάλυση δίαιτας, συμβουλές διατροφής , καθαρισμούς δοντιών και φθοριώσεις, προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών σε παιδιά από 6 έως 12 ετών το οποίο θα χρηματοδοτείται από την πολιτεία  μέσω ασφαλιστικών  ταμείων.
    Η στοματική υγεία συνδέεται με τη γενική  υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών  και  κάνουμε έκλυση στην πολιτεία να επανεξετάσει το τιμολόγιο οδοντιατρικών αμοιβών  σε μία ρεαλιστική βάση για να μπορούν τα άτομα να  καλύπτουν τις ανάγκες τους», εξηγεί η κ. Παναγιωτάκου και προτρέπει τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων να διοργανώσουν προγράμματα προληπτικής οδοντιατρικής στα σχολεία! 



Μείωση τιμών έως και 20%!

Οι περισσότεροι οδοντίατροι προσπαθώντας ν αντιμετωπίσουν την κρίση και να σταματήσουν τη διαρροή της πελατείας τους μείωσαν τις τιμές τους κατά 20%

«’Εχουμε ν αντιμετωπίσουμε εκτός από τα λειτουργικά μας έξοδα και την επιμόρφωσή μας που καλύπτεται αποκλειστικά από εμάς. Ένα σύγχρονο οδοντιατρείο έχει πολύ ακριβό κοστολόγιο. Παρόλα αυτά μειώσαμε τις τιμές μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η τιμή του σφραγίσματος από τα 60 ευρώ κατέβηκε στα 40. Ενας απλός καθαρισμός στοιχίζει πλέον 40 ευρώ και μία στεφάνη πορσελάνης τιμάται 180 ευρώ» επισημαίνει η κ Παναγιωτάκου δίνοντας παραδείγματα.


Η ίδια συστήνει καθημερινή φροντίδα για την καθαρότητα των δοντιών που περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα δύο φορές τουλάχιστον την ημέρα, χρήση συμπληρωματικών μέσων στοματικής υγιεινής όπως το νήμα και τα βουρτσάκια μεσοδόντιων διαστημάτων ή κάποιου φθοριούχου στοματοπλύματος. Απαραίτητη είναι όμως και η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες προκειμένου να γίνει έλεγχος και καθαρισμός.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.