NANOTEXNOLOGY: η Καινοτομία είναι ΕΔΩ
Το πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2014 που διεξάγεται για 11η φορά φέτος στην Θεσσαλονίκη, αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για ολόκληρη την Ευρώπη στην Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει:
Το 11o Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (NN14) 8-11 Ιουλίου
Το 7ο Διεθνές Συμπόσιο στα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE14) 7-10 Ιουλίου
Το 8ο Διεθνές Θερινό Σχολείο "N & N, Ο.Ε. & Νανοϊατρική" (ISSON14) 5 έως 12 Ιουλίου.
Τη διοργάνωση του NANOTEXNOLOGY 2014 έχει αναλάβει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Α.Π.Θ με τη συνεργασία πολλών φορέων , πανεπιστημίων από το εξωτερικό.
Περισσότεροι από 1500 ερευνητές , επιστήμονες, σπουδαστές και επιχειρηματίες από 57 χώρες του κόσμου, συναντώνται στο NANOTEXNOLOGY 2014 , μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στη διάρκεια των τεσσάρων επιστημονικών γεγονότων (ΝΝ14, ISFOE 14, ISSON 14,EXPO14) θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 700 διεθνείς παρουσιάσεις με τη συμμετοχή 280 πανεπιστημίων, 150 ερευνητικών κέντρων, 30 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ στη διεθνή έκθεση νανοτεχνολογικών προϊόντων, θα συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες με τα προϊόντα τους.
Επενδυτικές ευκαιρίες και αναδυόμενες αγορές στη ΝΑ Ευρώπη
Στη διάρκεια του επιστημονικού πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014 , παρουσιάζονται 40 ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 συναντήσεις ερευνητών και επιχειρηματιών. Στην έκθεση ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ from Lab to Market , συμμετέχουν 30 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Η Νανοτεχνολογία δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της (στην Ενέργεια, τα Ηλεκτρονικά & Επικοινωνίες, τα Τρόφιμα, τις Κατασκευές και τα Κτίρια, στην Ιατρική και την Υγεία, τον Πολιτισμό κλπ), μια αγορά που είναι μεγαλύτερη από 1 τρις ευρώ για το έτος 2013, ενώ για το έτος 2019 προβλέπεται να υπερβεί σε τζίρο τα 4 τρις ευρώ. Η Νανοτεχνολογία δημιούργησε την τελευταία δεκαετία περισσότρες από 160.000 νέες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο (με ρυθμό περίπου 40.000 νέες τέτοιες εταιρείες το χρόνο.
Η Νανοτεχνολογία και η επένδυση στις σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων που απορρέουν από το νέο ΕΣΠΑ, την έξυπνη εξειδίκευση και το HORIZON 2020 , δημιουργεί για την Ελλάδα όπως και για κάθε σύγχρονη χώρα τον μοχλό και το μέσο για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, αλλά και για τη δημιουργία νέων δυναμικών επιχειρήσεων με θέσεις εργασίας για το επιστημονικό μας προσωπικό.
Το επιστημονικό πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2014 αποτελεί το μέσο για την ανάδειξη επιστημονικών - τεχνολογικών - καινοτομικών και επενδυτικών ευκαιριών στη Ν.Α. Ευρώπη και την περιοχή των Βαλκανίων σε αυτούς τους τομείς.
Ο εντοπισμός ευκαιριών συνεργασίας και οι προοπτικές για την αξιοποίηση τους μέσα από αυτές τις δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς: α) Ελληνικές ερευνητικές ομάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και καθοδηγούν την έρευνα και την τεχνολογία στην Ευρώπη σε αυτά τα πεδία και β) η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων έρευνας που προκύπτουν από αυτά αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για άμεση οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ερευνητές όπως ο Μιχάλης Μπελιάτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey που εξειδικεύεται στη δημιουργία νανοδομών για τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, ο Λευθέρης Λιδωρίκης από Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Υλικών Επιστήμης και Μηχανολογίας και δεκάδες ακόμη από ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργούν τη νέα τεχολογία εκτυπωμένης ενέργειας που θα παράγεται στην πιλοτική μονάδα της Θεσσαλονίκης.
"Το όνειρό μας είναι η φθηνή ενέργεια Δημιουργούμε νέα οργανικά υλικά με βάση τον άνθρακα, άπειρες εφαρμογές και άπειρες εφαρμογές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την απόδοση", λένε. Τα οργανικά ηλεκτρονικά που αποτελούν τα νέα ανταγωνιστικά υλικά έχουν ως βάση τους τον άνθρακα και γι αυτό είναι πολύ φθηνά. Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας οι επιστήμονες έδωσαν στα υλικά νέες ιδιότητες και ταυτόχρονα μοναδικές ιδιότητες κάνοντάς τα λειτουργικά. Έτσι στο τελικό προϊόν για παράδειγμα κυκλώματα ενέργειας που παράγονται με βάση αυτή την καινοτομία μπορούν να φορεθούν, να γίνουν πανιά που θα φορτίζουν μπαταρίες, να επικαλύψουν επιφάνειες κτιρίων μονώνονντάς τις παράλληλα..
Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες σε 4-5 χρόνια τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη γραμμή της Θεσσαλονίκης θα ξεκινούν το ελπιδοφόρο ταξίδι τους για την αγορά. Η ΕΕ πάντως έχει επενδύσει πολλά στη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο με στόχο: Τη μείωση σπατάλης πρώτων υλών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.
Τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη
Στο τέλος του 2014 αρχές του 2015 θα βρίσκονται σε λειτουργία οι τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης σε ειδικό χώρο 1500 τ.μ. Παράλληλα δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη Κρήτη τρία HUB Νανοτεχνολογίας, τα οποία υποστηρίζει η ΓΓΕΤ μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή καινοτομίας και η παραγωγή πιστοποιημένων υπηρεσιών.
Τα παραπάνω ανακοινώνονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2014 που ξεκινά στις 5 Ιουλίου με το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου
http://www.nanotexnology.com/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου