H συναρπαστική ιστορία του "Εκ Καβάλας ορμώμενου" καθηγητή Γιώργου Χατζηϊωάννου



Τι σχέση έχει μια μεγάλη γαλλική εταιρεία προϊόντων περιποίησης μαλλιών , με τον «εκ Καβάλας ορμώμενο» καθηγητή Γιώργο Χατζηϊωάννου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;

Στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, σύσσωμο το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου και οι Πρυτανικές Αρχές, αναγορεύουν σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών , τον Γιώργο Χατζηϊωάννου, έναν από τους διάσημους για το έργο του ερευνητές , ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι στενός συνεργάτης του Εργαστηρίου LTFN και του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη.
«Η έρευνα του Γιώργου Χατζηϊωάννου άνοιξε καινούργιους δρόμους στα σύνθετα συνπολυμερή», λέει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και αναφερόμενος στο πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Bordeaux της Γαλλίας τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο Γιώργος Χατζηϊωάννου εκτός από καθηγητής στο Bordeaux , είναι Διευθυντής του Arkema /ANR: HOMERICHierarchical assembled Organic Materials for ElectRoniCs” και επικεφαλής της ομάδας «Polymer Electronic Materials & Devices» και μέλος του Ιnstitut Universitaire de France της έδρας του Physical Polymer Chemistry. Παράλληλα είναι Διευθυντής του EquipEx ELORPrintTec και επιστημονικός Διευθυντής του LabEx AMADEus.
Ο Γιώργος Χατζηϊωάννου έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 395 ερευνητικές εργασίες και έχει γράψει βιβλία για τα οργανικά ηλεκτρονικά . Έχει δώσει 177 προσκεκλημένες ομιλίες σε συνέδρια. Έχει 45 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει επιβλέψει 56 διδακτορικούς φοιτητές και περισσότερους από 70 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και προσκεκλημένους καθηγητές.
Εξελέγη επίτιμο μέλος της American Physical Society και έλaβε το Humboldt Research Award και το Sue Award από το French Chemical Society. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «La Recherche» Χημείας. Το 2016 εξελέγη Foreign Member of the US National Academy of Engineering.


Η οινολογία και η…L Oreal

«Εγώ ήθελα να σπουδάσω οινολογία», λέει ο Γιώργος Χατζηιωάννου , ξεκινώντας να διηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του. Αντι για οινολογία όμως, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα , βρέθηκε να κάνει μεταπτυχιακό στα πολυμερή υλικά στο Στρασβούργο με υποτροφία της Loreal . Γιατί οι…λακ που χρησιμοποιούμε έχουν πολλή …χημεία μέσα τους και γιατί «στο Στρασβούργο βρέθηκα σε ένα πολύ καλό εργαστήριο Χημείας», όπως χαρακτηριστικά είπε .
Κι ενώ στον προτζέκτορα , στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ εναλλάσσονται φωτογραφίες από εργαστήρια , πειράματα, διακρίσεις και καλοκαιρινές διακοπές στην Καβάλα και τη Θάσο, ο κ Χατζηϊωάννου εκμυστηρεύεται πως τη βασική ώθηση στην καριέρα του έδωσε η επίσκεψή του στο ΜΙΤ , σε ένα από τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, εκεί που τα μυαλά εργάζονται 24ωρες το 24ωρο και είναι πάντα ανοιχτά σε νέες ιδέες.
Ο έπαινος του τιμώμενου καθηγητή έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Στέργιο Λογοθετίδη, η ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του Τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής Αλκιβιάδη Μπάη, η επίδοση Διάσημου και αναμνηστικής πλακέτας από τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νικόλαο Παπαϊωάννου και η ομιλία του τιμώμενου καθηγητή με τον τίτλο «45 χρόνια ταξίδι στα περιβόλια της επιστήμης και τεχνολογίας των πολυμερών» έκλεισε σε κλίμα συγκίνησης.         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.