O ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ.Π ΚΑΒΑΦΗ


Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ.Π ΚΑΒΑΦΗ
Ηλίας Κοντοζαμάνης
Εκδόσεις I WRITE


Ερωτευμένος μέχρι την τελευταία στιγμή με την Κλεοπάτρα, αρνιόταν να πιστέψει ότι πέθανε: «Φοβάμαι όχι για μένα, για κείνη», μονολόγησε, σαν να ήταν ζωντανή. Μπήκε στο δωμάτιό του, έβγαλε τον μανδύα του, κάθισε σε μια πολυθρόνα, σήκωσε τα χέρια του ψηλά και φώναξε : «Δεν σ έχασα, Κλεοπάτρα, σε λίγο θα ΄ρθω να σε βρω εκεί που είσαι». Μια λύπη τον έπνιγε βαθιά, πως δεν πρόφτασε να ζήσει αρκετά τούτο τον μεγάλο, τον εξαίσιο έρωτα με την Κλεοπάτρα. Ποτέ πια, δεν θα ξημερώσει γι αυτόν. Κοίταξε γύρω του , σε μια γωνιά είδε τον πιστό του ακόλουθο, τον Έρωτα, που ήταν δίπλα του όπου κι αν πήγαινε.
«Έρωτα, σε παρακαλώ, σκότωσέ με», του είπε και του πρότεινε το ξίφος του, «δεν αντέχω να το κάνω μόνος μου»
«Η τελευταία βασίλισσα» μία  διήγηση μεταξύ μύθου και ιστορίας αντανακλά το γνωστό ποίημα του Κ.Π Καβάφη, «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον»
Πρόκειται για μια από τις δέκα διηγήσεις μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορικών  στοιχείων που συνοδεύουν αντίστοιχα λιγότερο ίσως γνωστά ποιήματα του ελληνιστικού κόσμου του Καβάφη.
Το ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Κοντοζαμάνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I Write, είναι μια τοιχογραφία , μια πανδαισία χρωμάτων , γεύσεων και αισθημάτων που ξεκινά από την   Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και ταξιδεύει σε μια εποχή όπου η θάλασσα της Μεσογείου είχε το άρωμα του ελληνικού στοχασμού.
Ποιήματα του μεγάλου δημιουργού, που αρχικά μετουσιώθηκαν σε πίνακες από τον χρωστήρα του Ηλία Κοντοζαμάνη και ύστερα ενσωματώθηκαν σε ένα ψηφιδωτό εικόνων αποτυπωμένων σε λέξεις και μαγικά ταξίδια.
Τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή («Ο βασιλεύς Δημήτριος» «Προς τον Αντίοχον Επιφανή», «Επιτύμβιον Αντιόχου βασιλέως Κομμαγηνής», «Η Ζηνοβία», «Αλέξανδρος Ιανναίος και Αλεξάνδρα», «Αριστόβουλος», «Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον», «Είγε ετελεύτα», «Σοφιστής απερχόμενος εκ Συρίας», «Ας φρόντιζαν») ενσωματώνονται στα πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο δημιουργός, αλλά και μέσα στις δέκα διηγήσεις του που φωτίζουν τη ζωή των ηρώων του «Ελληνιστικού κόσμου του Κ.Π Καβάφη» .



Βιογραφικό Ηλία Κοντοζαμάνη 

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα), της επαρχίας Βοϊου Κοζάνης.
Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Καλαμάτα. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε τον δικαστικό κλάδο.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης   του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από το 1994 έως το 1998 , μέλος του πρώτου διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών το 1995, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 1998 έως το 2005. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών από το 1998 έως το 2005.  Διευθυντής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2014 έως το 2017 και Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης απ΄π το 2014 έως το 2018.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Έχει κάνει ατομικές  εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως επίσης έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού.
Έργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε εκκ λησίες και μονές της Ελλάδας, όπως και σε ιδιωτικές συλλογές.    

*Η φωτό είναι από έργο που φιλοτέχνησε ο Ηλίας Κοντοζαμάνης, το οποίο παρουσιάστηκε σε Έκθεση στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονλικης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.