Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Genesis: Πορεία στο άπειρο.

Μοναδικές…αντανακλάσεις του ανθρώπινου πολιτισμού

“Η σκιά του ανθρώπου προκύπτει από την τομή των δύο σκιών του γλυπτού , όταν αυτό φωτίζεται από δύο λάμπες συγχρόνως. Αν λοιπόν η μία σκιά αποτελεί τη φύση και η άλλη τον ανθρώπινο πολιτισμό, τότε ο άνθρωπος θα πρέπει να συνεχίσει ακριβώς πάνω στην τομή των δύο αυτών σκιών» 

Με τα λόγια αυτά ο δημιουργός της έκθεσης ‘Genesis Πορεία στο Άπειρο’, Τριαντάφυλλος Βαϊτσης παρουσιάζει ένα από τα έργα του με τίτλο «Ο άνθρωπος όμως συνεχίζει».

Τα έργα του Τριαντάφυλλου Βαϊτση έχουν ως πρώτη ύλη ανακυκλώσιμα υλικά

Τα γλυπτά που παρουσιάζονται αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο  τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από  την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα. Είναι μάλιστα φτιαγμένα από διάφορα υλικά , μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανακυκλώσιμο.

«Τα υλικά επιλέγονται με διαφορετικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων η αισθητική τους, το πόσο εύκολα μπορούν να δουλευτούν, το μέγεθος , οι λεπτομέρειες του έργου αλλά και τα μηνύματα που θέλω να μεταφέρω. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια διαφορετική, ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία που θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο χρόνο και στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού πάνω στη γη», λέει ο δημιουργός της Έκθεσης.


Η τέχνη της Σκιάς

Ο Τριαντάφυλος Βαϊτσης ξεκίνησε να ασχολείται με την «τέχνη της σκιάς» , το ιδιαίτερο αυτό είδος  γλυπτικής που …προβάλλεται μέσα από τον συνδυασμό του φωτός με τη σκιά, από το 2010 περίπου: «Παρόλο που ο όρος Τέχνη της Σκιάς είναι πολύ γενικός, νομίζω πως είναι ο καταλληλότερος για τα δικά μου τουλάχιστον έργα, ενώ το γλυπτό παίζει κύριο ρόλο στην τέχνη μου, η σκιά είναι αυτή που θα «εκφράσει» το νόημά του».

Η ενότητα «Genesis» που παρουσιάζεται στο Νόησις, διηγείται ένα ταξίδι από τη δημιουργία του κόσμου, της γης και του ανθρώπου και την πορεία του μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.

Ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαϊτσης , στο έργο του Genesis που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Genesis Πορεία στο άπειρο», είναι το πλαστικό πολυαιθυλένιο, υλικό που όπως λέει προκύπτει ως απόρριμμα από το εργοστάσιο πλαστικών στην Ξάνθη.


  Σκουπίδια με καλλιτεχνική αξία

Ηλεκτρονικές πλακέτες, υλικά τεχνολογίας, χαλασμένες ,δισκέτες CDs, ανακυκλώσιμα τενεκεδάκια καθημερινής χρήσης, ρετάλια διαφόρων ειδών, κομμάτια βιομηχανικού ξύλου mdf, plexiglass, γυαλί, χαλασμένα παιχνίδια, γίνονται στα χέρια του Τριαντάφυλλου Βαϊτση ιδιαίτερα γλυπτά.

Τα γλυπτά που παρουσιάζονται στην έκθεση του Νόησις, αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα.

Η Τέχνη της Σκιάς

Ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης , ξεκίνησε να ασχολείται με την «τέχνη της Σκιάς», το ιδιαίτερο αυτό είδος γλυπτικής που…προβάλλεται με΄σα από τον συνδυασμό του φωτός με τη σκιά, από το 2010 περίπου.

Ο ίδιος εξηγεί: «Παρόλο που ο όρος Τέχνη της Σκιάς , είναι πολύ γενικός, νομίζω πως ο καταλληλότερος για τα δικά μου τουλάχιστον έργα, ενώ το γλυπτό παίζει κύριο ρόλο στην τέχνη μου, η σκιά είναι αυτή που θα εκφράσει το νόημά του».

Ο κ Βαϊτσης αντλεί τα θέματά του κυρίως από τη φιλοσοφία. Η ενότητα «Genesis Πορεία στο άπειρο», διηγείται ένα ταξίδι από τη δημιουργία του κόσμου, της γης και του ανθρώπου και την πορεία του μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.

Εικοσιπέντε έργα σκιας, αφηγούνται την ιστορία της ανθρωπότητας, παροτρύνοντας τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Έκθεσης, να ανακαλύψουν τον κόσμο τους αλλά και την προσωπική πορεία του κάθε ατόμου»…

Η επίκαιρη έκθεση του Τριαντάφυλλου Βαϊτση , την οποία μπορείτε να περιηγηθείτε μέσω του παρακάτω συνδέσμου, δίνει μια επίκαιρη, αλλά και αισιόδοξη απάντηση σε όσα σήμερα βιώνει η ανθρωπότητα: «Το ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης , μέσα από προβλήματα και αντιξοότητες , συνεχίζεται. Genesis. Πορεία στο άπειρο»

 

Δείτε το video

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wCqBNucH84s&feature=emb_logo

 

http://digital-in.info/Genesis/?fbclid=IwAR3LBQLrVXrxgdDx0T-sRQsICdmLBuGt0vTgyrjebbG6u4THnZi4RsaSN-w

 

Περισσότερες πληροφορίες www.noesis.edu.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.