Οι μαθητές που πάνε στο Διάστημα!

Το πείραμα των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης ταξιδεύει στο Διάστημα!


 

Thrace in Space λέγεται η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης , η οποία κατάκτησε την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) στην κατηγορία «Διαστημικές Αποστολές» . Η ομάδα βραβεύθηκε διαδικτυακά καθώς το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΦ  με θέμα… έγινε virtual και live. Οι εργασίες του Συνεδρίου κινήθηκαν στον άξονα «Σύγχρονη Φυσική και μεγάλα επιτεύγματα. Έρευνα Καινοτομία Τεχνολογία Εκπαίδευση»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου βραβεύτηκε η νικήτρια ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση και προκρίθηκε για να ταξιδέψει στο διάστημα .

Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και ολοκληρώθηκε εν μέσω καραντίνας και κλειστών σχολείων , αποδεικνύοντας ότι οι έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία και να βγουν νικητές.

Μαθητές από όλη την Ελλάδα υπέβαλαν προτάσεις και σχέδια για μια πειραματική διάταξη που αναμένεται να ταξιδέψει στην Στρατόσφαιρα. Δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες καθώς η διάταξη έπρεπε να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει στην υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε τέσσερεις φάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη νικητήρια  ομάδα από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης η Άννα Κανάτα από την Α Λυκείου και οι   Θανάσης Προύντζος , Γιώργος Κοσμίδης,  Παυλίδης Αναστάσιος και ο Δημήτρης Μάνος της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Θωμά Αλεξόπουλο και Αναστασία Πεχτελίδου, έχουν τη δυνατότητα να δουν το πείραμά τους της νιτρικής αναγωγάσης να πετά στις αρχές του 21 με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin.  οι οποίοι παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία την πρόοδο του πειράματος της Νιτρικής Αναγωγάσης που θα “πετάξει” στο διάστημα στις αρχές του 2021. Ο πύραυλος NEW SHEPARD Θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη.

 

Ο Διευθυντής Δ.Ε. Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης, στην ανακοίνωση, συγχαίρει επίσης όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση, αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας και εύχεται συνεχείς διακρίσεις και πρωτιές.

 

Το Συνέδριο  υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της ΕΕΛΛΑΚ και της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας SpaceEU (https://space-eu.org/). Οι παρουσιάσεις των μαθητών και η τελετή βράβευσης ήταν διαθέσιμες ζωντανά από την πλατφόρμα zoom και η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.