Αχ Μαρίνα! (Από την αποστολή στη Νικαράγουα στις σημερινές τρολιές με αφορμή την απεργία πείνας της δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου)

 



-Ε όχι και απεργία πείνας! Ξεπερνά ακόμη και το υπερβολικό

-Είναι όμως μια αφορμή να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να προβάλλουμε αυτά που έχουμε ξεχάσει.

 

Αυτά που έχουμε ξεχάσει. Αυτά που ζήσαμε σε μια άλλη ζωή…

Θυμάσαι;

 

Τότε, που βλέπαμε την ταινία «Αποστολή στη Νικαράγουα»(1) με τον Νίκ Νόλτε, τότε που ετοιμάζαμε διαβατήρια για να φύγουμε πολεμικοί ανταποκριτές και ανταποκρίτριες στη Νικαράγουα(2) –ναι τον αντίκτυπο τον ζήσαμε κι εδώ. Τότε που διάβαζα έως και το τελευταίο κόμμα στο κυριακάτικο Βήμα σκαρφαλωμένη πάνω στην Ακρόπολη να απολαμβάνω τον αττικό ήλιο και να καίγομαι. Τότε που πίστευα ότι η αποστολή του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει, μόνο. Να μεταφέρει το γεγονός , να ερευνά σε βάθος, να αποκαλύπτει τα κυκλώματα, τις δωροδοκίες, τις απάτες. Τότε που καλύπταμε πορείες , τη μία πίσω από την άλλη. Τότε που αναζητούσαμε τον παλμό των γεγονότων και κάναμε πρακτική σε εφημερίδες. Εφημερίδες Ναι!

Τότε που είχαμε συναδέλφους, εργασιακούς εκπροσώπους, συνδικαλιστές και αιτήματα του κλάδου, γιατί ο κλάδος μας ήταν δυναμικός , όπως κι εμείς οι ίδιοι.

Η Μαρίνα Βήχου, δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών  (ΕΣΗΕΑ), πραγματοποιεί απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της Ένωσης.

Διαμαρτύρεται για την «κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος ζητά τη δημιουργία Παρατηρητηρίου καθημερινής καταγραφής των περιστατικών παραβίασης του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Τα υπόλοιπα αιτήματά της είναι ς:

-Ενημέρωση εκ μέρους του ΔΣ όλων των επαγγελματιών του κλάδου αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τον Κώδικα.

-Να θέσει η ΕΣΗΕΑ άμεσα το αίτημα η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να τεθούν κάτω από έλεγχο διακομματικής επιτροπής.

-Να απαιτήσει οι ενημερώσεις από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και τον κ. Χαρδαλιά να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, με συμμετοχή των δημοσιογράφων και όχι με ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν την ενημέρωση.

-Να απαιτηθεί από την ΕΣΗΕΑ να ασκηθεί έρευνα για το κατά πόσο ο έγκλειστος για συμμετοχή στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης έχει δικαίωμα να ηχογραφεί μηνύματα σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης μέσα από τις φυλακές του Δομοκού.

 

Κοιτάζω την είδηση ξανά και ξανά καθώς ακούω από το ραδιόφωνο έναν νεαρό ρεπόρτερ να μιλά για το πρόγραμμα «Ελευθερία»(3) και να διαβάζει αναλυτικά την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Όλα βαίνουν καλώς, Μαρίνα. Κλείνω τον υπολογιστή που είναι γεμάτος Δελτία Τύπου, ανακοινώσεις κομμάτων, spam(4),  phishing emails(5) και τρολλιές (6) και βγαίνω έξω να περπατήσω….Με ποιον κωδικό είπαμε , μου δίνετε την άδεια;

 

1)      «Αποστολή στη Νικαράγουα» ταινία της δεκαετίας του 80 με πρωταγωνιστές αληθινή ιστορία τριών ανθρώπων της ενημέρωσης. Ένας φωτορεπόρτερ, ένας πολεμικός ανταποκριτής τηλεοπτικού σταθμού και μια ανταποκρίτρια ραδιοφωνικού σταθμού βρίσκονται στη Νικαράγουα την εποχή της δικτατορίας του Σομόζα. Μπροστά στη βία που συναντούν δεν μένουν αμέτοχοι, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις. Ένα δυνατό δράμα χαρακτήρων που εντείνεται από τα ηθικά διλήμματα της δημοσιογραφίας, αλλά και από το ερωτικό τρίγωνο των ηρώων. Κι επίσης, ένα από τα καλύτερα δείγματα ρεαλιστικού σινεμά με έντονες ιδεολογικές παραμέτρους για την ευθύνη των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

2)      Έμεινε στην ιστορία (που δεν έχει κλείσει τα κεφάλαιά της γι αυτό το ζήτημα) ως εμφύλιος πόλεμος στο Ελ Σαλβαδόρ . Από τη δεκαετία του 70 μέχρι τα μέσα του 90 η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας πολεμούσε λυσσαλέα τις αντάρτικες ομάδες και τους υπερασπιστές τους. Στη δεκαετία του 80 οι αριστερές πολιτικές οργαώσεις σχημάτισαν το «Συντονιστικό των Επαναστατημένων Μαζών» και στη συνέχεια το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο , στο οποίο ενσωματώθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ελ Σαλβαδόρ. Ο πόλεμος στην περιοχή διήρκεσε περισσότερο από 13 χρόνια και θεωρείται ένας από τους αιματηρότερους και πιο σκληρούς εμφυλίους στον κόσμο. Μεταξύ των …τακτικών που αναπτύχθηκαν ήταν η σκόπιμη στοχοποίηση και τρομοκράτηση πολιτών, σωρεία παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, και στρατολόγηση ομάδων θανάτου με συγκεκριμένες αποστολές. Μέθοδοι που από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολύ …δημοφιλείς.      

3)       «Ελευθερία» ονομάζει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid 19

Όταν γράφεις με υποσημειώσεις, ή έχεις κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα, ή ο χρόνος που έχεις διανύσει είναι μακρύς…

4)      Spam Μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κυρίως λόγω της προσπάθειας προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο διαφημιστικών ενεργειών μέσω e-mailing Σε ορισμένες χώρες του κόσμου η αποστολή spam θεωρείται αδίκημα και διώκεται

5)       Phishing είναι ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του Ίντερνετ  με σκοπό την «κλοπή» προσωπικών δεδομένων. Ο υποκλοπέας…ψαράς  υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα , εκμεταλλεύεται   την άγνοια του 'θύματος', και συλλέγει προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητες πληροφορίες. Η ενέργεια διώκεται δικαστικά.

6)      Το Tρολ (troll) στη γλώσσα του διαδικτύου δεν είναι μυθολογικό πλάσμα αλλά κάποιος χρήστης με αποστολή να παραπλανήσει  το κοινό ,να προκαλέσει συζήτηση, να δημιουργήσει εντυπώσεις ακόμη και να διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις με σκοπό να προκαλέσει αντιδράσεις τέτοιες ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένα άτομα και σκοποί.  Το …τρολάρισμα για παράδειγμα στο twitter ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα έχει σκοπό να προκαλέσει συζητήσεις, αντιδράσεις, συναισθήματα , ανάλογα με την περίπτωση, προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων ατόμων με σκοπό φυσικά να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα κάποιων άλλων. Τα τρολ είναι σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματίες του λόγου, της διαφήμισης , της προώθησης , των δημοσίων σχέσεων…

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.