Ο Αριστοτέλης, ο Κομφούκιος και τα επιχειρήματα της Climate Change Communication

-Μπορείτε να μου περιγράψετε τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Επιστήμης; Η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου συνομιλεί με τον …Αριστοτέλη μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Φιλοσοφικές τοποθετήσεις που αφορούν την ηθική, τη δικαιοσύνη και την αρετή όχι μόνο μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων, αλλά 2000 χρόνια μετά συνεχίζουν να προσφέρουν λύσεις και επιλογές σε σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα.
Ένα από αυτά η μεγάλη πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής. Μπορούν οι φιλόσοφοι που επηρέασαν την Παγκόσμια Σκέψη όπως Ο Αριστοτέλης και ο Κομφούκιος να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις; Στη Ρητορική του Αριστοτέλη αναπτύσσεται μια ηθική σχέση μεταξύ του ομιλητή και του κοινού. Μια σχέση που προτρέπει τους πολίτες στην κριτική σκέψη, οικοδομώντας ταυτόχρονα εμπιστοσύνη μεταξύ του ομιλητή και των ακροατών του. Όπως ακριβώς πρέπει να κάνει η Πολιτεία και οι θεσμοί της ώστε το ευρύ κοινό να υιοθετήσει φιλικές στο περιβάλλον συμπεριφορές. Αναμφισβήτητα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη σε ότι αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου, όμως η κουλτούρα και η στάση των μεγάλων φιλοσόφων της όπως ο Κομφούκιος και του Ταοϊσμού (Θρησκεία) αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως αναπόσπαστο μέρος της Φύσης . Τα σημαίνουν όλα αυτά; Ότι όλο και περισσότερο τα think tanks που ασχολούνται με το CCC (Climate Change Communication) αντλούν από τη θεματολογία των φιλοσόφων της αρχαιότητας για να αντιμετωπίσουν ζητήματα τα σύγχρονα προβλήματα της Ανθρωπότητας. Οικοδομώντας την Παγκόσμια Ηθική και τη Βιωσιμότητα Στη γενέτειρα του Κομφούκιου το Qufu και το Πεκίνο αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε το 3ο Aristotle Confucius Symposium. Το σημαντικότατο αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε από τις 8-12 Ιουλίου 2024 Για τη διοργάνωσή του συνεργάσθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά Ιδρύματα και Ακαδημαϊκοί φορείς από την Κίνα και την Ελλάδα. Mεταξύ αυτών, το Sustainable Development Solutions Network (SDSN) του ΟΗΕ, το China Confucius Foundation, το China Confucius Research Institute, το Tsinghua Institute for Advanced Study in Humanities and Social Sciences και το Mencius Foundation. Η Ακαδημία Αθηνών και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ., ήταν τα δύο Ελληνικά Ιδρύματα-Εταίροι
Περίπου 150 παγκοσμίου φήμης μελετητές από την Κίνα, την Ελλάδα , ηγέτες από 10 χώρες του κόσμου , καθώς και πολλά υποσχόμενοι φιλόσοφοι της νέας γενιάς, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διάλογος πάνω σε σύγχρονα προβλήματα, για τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε λύσεις από τον Κομφούκιο και τον Αριστοτέλη. Η συζήτηση έγινε κυρίως στο πλαίσιο της ανάγκης για τη διαμόρφωση μίας παγκόσμιας ηθικής. Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν επίσης και θέματα από το έργο του Αριστοτέλη στον τομέα των Επιστημών και την επιστημονική σκέψη, τα οποία συνδέονται με σημαντικές προκλήσεις της εποχής μας. Προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια στην τελετή έναρξης στο Qufu ήταν η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.
Στους ομιλητές των τριών συνεδριών συγκαταλέγονταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών Luca M Scarantino, o πρώην Πρόεδρος της FISP Dermot Moran , Jeffrey Sachs Πρόεδρο του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και εμπνευστή της εξαιρετικής ιδέας του Aristotle-Confucius Symposium, η οποία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο Ο Jeffrey D. Sachs είναι ένας από τους πιο οξυδερκείς και πρωτότυπους αναλυτές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στο βιβλίο του «The Age of Sustainability Development» παρουσιάζει ένα συναρπαστικό και πρακτικό πλαίσιο για το πώς οι πολίτες του πλανήτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ολιστική πορεία προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσουν τα φαινομενικά δυσεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα της επίμονης ακραίας φτώχειας, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της πολιτικοοικονομικής αδικίας: τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.