Η λατρεία του θεού Tutu στη Θεσσαλονίκη

Η σφίγγα αποδίδεται όρθια, σε βηματισμό, με το αριστερό μπροστινό πόδι προτεταμένο και το κεφάλι να κοιτάει σταθερά προς την κατεύθυνση που κινείται. Τα μάτια της είναι ένθετα, από άλλο υλικό, ενώ τα χαρακτηριστικά του νεανικού προσώπου της αποπνέουν ηρεμία. Στο κεφάλι φοράει μακριά περούκα με τριμερή διαμόρφωση και ανάγλυφη ταινία. Στην κορυφή του κρανίου, ένας ορθογώνιος τόρμος χρησίμευε για τη στερέωση στέμματος. Ένα ένδυμα, που μοιάζει με ποδιά, καλύπτει το στήθος και σημαντικό μέρος των ποδιών.
Βρισκόμαστε στον 3ο πΧ. Στη Θεσσαλονίκη ήδη έχει χτιστεί το Σαραπιείο το μεγαλύτερο λατρευτικό κέντρο Αιγύπτιων θεών στη Μακεδονία, στην περιοχή του Διοικητηρίου. Εκεί, ο Σάραπις (γιος του Όσιρι και της Ίσιδας) μαζί με τον Δία δέχονται τα αφιερώματα και τις προσευχές των πιστών. Μέσα στον λατρευτικό χώρο εντοπίστηκε και η παράξενη σφίγγα με τις μαγικές ιδιότητες. Ο Αιγυπτιακός θεός Tutu είναι γιος της θεάς Neith και θεωρείται ένας από τους τελευταίους θεούς που προστέθηκαν στο αιγυπτιακό Πάνθεον τον 6ο αιώνα Πχ. Αναπαρίσταται ως βασιλική σφίγγα η οποία βαδίζει αγέρωχη. Το σώμα της είναι αυτό του λιονταριού, έχει ανθρώπινο κεφάλι και την ουρά της αποτελεί ένα φίδι.Μεταγενέστερες απεικονίσεις τον παρουσιάζουν με κεφάλι κροκόδειλου ή λιονταριού. Ο Τούτου είναι ένας ισχυρός, νικηφόρος θεός. Είναι κυρίαρχος των δαιμόνων και κυρίως είναι προσηνής. Οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν σ αυτόν για να ξεπεράσουν τις καθημερινές τους δυσκολίες. Αυτή του η προσβασιμότητα και καλοπροαίρεση τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή.
Ο Αγαθός Δαίμονας με τις αποτροπαϊκές προστατευτικές δυνάμεις εντοπίστηκε (το αγαλματίδιό του δηλαδή) στο ιερό των Αιγυπτίων θεών της Θεσσαλονίκης στο Σεραπιείον όπου λατρεύονταν από τις αρχές του 3ου αι π.Χ η Ίσιδα (φωτ), ο Σάραπης (φωτ) και ο Αρποκράτης/Ωρος (φωτ). Άλλο ένα τέτοιο αγαλματίδιο έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή της Αμφίπολης.
Ο Αγαθός Δαίμονας με τις αποτροπαϊκές προστατευτικές δυνάμεις εντοπίστηκε (το αγαλματίδιό του δηλαδή) στο ιερό των Αιγυπτίων θεών της Θεσσαλονίκης στο Σεραπιείον όπου λατρεύονταν από τις αρχές του 3ου αι π.Χ η Ίσιδα (φωτ), ο Σάραπης (φωτ) και ο Αρποκράτης/Ωρος (φωτ). Άλλο ένα τέτοιο αγαλματίδιο έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή της Αμφίπολης. Στις φωτό ευρήματα από την περιοχή όπου βρίσκονταν το Σεραπιείον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της πόλης που αγκαλιάζει μυστηριακές λατρείες γιατί στις «φλέβες» της μέχρι και σήμερα το μεταφυσικό σμίγει με την απόκοσμη θαλασσινή ομίχλη. Links για πληροφορίες
https://www.metmuseum.org/art/collection/search/551349 https://www.amth.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.