Το συναρπαστικό γεωπεριβάλλον της Μακεδονίας, οι σπάνιες γαίες και δυό μουσεία από τη Θεσσαλονίκη που ανεβάζουν…ταχύτητες
Οι κινητήρες των μηδενικών ρύπων αυτοκινήτων απαιτούν νεόδύμιο, πρασεοδύμιο, δυσπρόσιο και τέρβιο. Οι οθόνες των αυτοκινήτων ευρώπιο, δημήτριο.
Για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτούνται 2 κιλά σπάνιες γαίες, ενώ είναι γνωστό ότι το γερμάνιο είναι κύριο συστατικό για την κατασκευή υπολογιστών αλλά και φωτοβολταϊκών.
Το 62% των σπάνιων γαιών που διακινούνται στον κόσμο παράγονται και ελέγχονται από την Κίνα.Κι όσο αυξάνεται η ζήτηση σε τεχνολογικά προϊόντα τόσο η ΕΕ εξαρτάται από τις εισαγωγές που κάνει από τη συγκεκριμένη χώρα.
Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα δράσεων έτσι ώστε να μπορεί να εφοδιαστεί η Ευρώπη σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Το σχέδιο περιλαμβάνει εξόρυξη, ανακύκλωση και επεξεργασία σπάνιων γαιών που παράγονται εντός των συνόρων της έως το 2030
Και σε αυτό το σχεδιασμό επανεξετάζονται παλιές μελέτες του ΙΓΜΕ και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη σπάνιων γαιών. Μόνο που αυτή η διαδικασία είναι πολυδάπανη και αμφίβολου αποτελέσματος αφού δεν γνωρίζει κανείς πολλές πληροφορίες για την ποσότητα των κοιτασμάτων.
«Γίνεται έρευνα σε παλιές τοποθεσίες κοιτασμάτων όπως για παράδειγμα στο Κιλκίς για ουράνιο, το οποίο βρίσκεται όμως σε μικρές ποσότητες. Συνήθως σε τέτοιες περιοχές συναντάμε και σπάνιες γαίες» τονίζει ο καθηγητής Κοιτασματολογίας -Γεωχημείας στο ΑΠΘ Βασίλης Μέλφος.
Η περιοχή της Μακεδονίας είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τον χρυσό, τον χαλκό, τον άργυρο και τον λευκόλιθο που παράγει τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Σπύρος Παυλίδης, Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ.
Αφορμή για την παραπάνω συζήτηση αποτέλεσε η ενδιαφέρουσα επιστημονική διημερίδα (27 &28 Σεπτεμβρίου 2024) που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο : «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο. Προστασία και αειφορία»
φωτό από την εκδήλωση
Η επιστημονική διημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη πανεπιστημιακών και επιστημονικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτέλεσε λαμπρή ευκαιρία για την προώθηση της οικολογικής συνείδηση και της αειφόρου ανάπτυξης.
Από το ορυχείο ώχρας στα Λιμενάρια της Θάσου που λειτούργησε την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο μέχρι τον χρυσό του Εχέδωρου (Γαλλικός ποταμός) που ακόμη ρέει στην κοίτη του, μέχρι την εξόρυξη λευκόλιθου και μαγνησιακών προϊόντων στη Γερακινή της Χαλκιδικής, η γεωλογική ιστορία και το γεωπεριβάλλον της Μακεδονίας είναι συναρπαστικά.
Μουσείο Φυσικης Ιστορίας του ΑΠΘ
Και όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης και εμπνευστής της εκδήλωσης, το ίδιο συναρπαστική θα είναι και η φετινή χρονιά καθώς ετοιμάζονται πολλές δράσεις και εκδηλώσεις στο χώρο του Μουσείου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου