Ξενάγηση στη ΔΕΘ με αφορμή το αίτημα για Μητροπολιτικό Πάρκο

Η ξενάγηση στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από την σύμπραξη συλλογικοτήτων «όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» με τον ξεναγό Ιωάννη Κουτσόγλου να αποκαλύπτει άγνωστες πληροφορίες για μερικά από τα γνωστότερα ίσως σημεία της πόλης. Όπως για παράδειγμα την Πύλη εισόδου της ΔΕΘ απέναντι από τη ΧΑΝΘ με τα δύο χαρακτηριστικά αλληλοτεμνόμενα τόξα και το καμπύλο επίμηκες στέγαστρο, αρχιτέκτονες Π. Βασιλειάδης, Ε. Βουρέκας, Σ. Στάικος, 1959-60. (φωτ)
Δεκατρείς συλλογικότητες οικολογικού κυρίως χαρακτήρα από τη Θεσσαλονίκη αντιτίθενται στο «φαραωνικό» όπως το χαρακτηρίζουν σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ. Και η αλήθεια είναι ότι σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη όπου η αναλογία πρασίνου είναι 2 τ.μ ανά κάτοικο όταν ο ΠΟΥ επιβάλει για τη βιώσιμότητα των πόλεων τα 8-10 τ.μ ανά κάτοικο, οι χώροι πρασίνου και αναψυχής είναι πολύτιμοι.
Τα μέλη της σύμπραξης ζητούν να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο ο χώρος της ΔΕΘ και να παραμείνουν κάποια εμβληματικά κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος για πολιτιστικές δραστηριότητες. Παράλληλα ο χώρος μπορεί να λειτουργεί και ως ένα ανοιχτό μουσείο καθώς κάτω από τα πόδια μας βρίσκονται τάφοι κυρίως της βυζαντινής περιόδου. Ένα από τα αντιπροσωπευτικά κτίρια του χώρου είναι και το κτίριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MΟΜus που βρίσκεται στο χώρο της ΔΕΘ από το 1992..Κάτω από αυτό μπορεί κανείς να δει βυζαντινούς τάφους. Φωτ
Από το 1926 που λειτούργησε ο χώρος της ΔΕΘ αποτέλεσε πεδίο εφαρμογής αρχιτεκτονικών προτάσεων για μικρά ή μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα και κατασκευές, συχνά με πειραματικό χαρακτήρα . Δείγματα τέτοιων προτάσεων είναι το κτίριο της Διοίκησης (1959-60) των αρχιτεκτόνων Π.Βασιλειάδη , Ε.Βουρέκα, Σ Στάικου, το περίπτερο 2 του Δ.Τριποδάκη το 1955 το περίπτερο 8/ Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» το 1968 με αρχιτέκτονες τον Γ Κονταξάκη Χ Κουλουκούρη, Ν Μουτσόπουλοκαι Χ Τσιλαλή .
Το κρυμμένο περίπτερο Δεν είναι πλέον ορατό, αλλά το περίπτερο Εsso Pappas των αρχιτεκτόνων Θ Παπαγιάννη και Ι Μπενεχτούτσου 1963 προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση λόγω του σχεδιασμού του με καινοτόμο χρήση των νέων τεχνικών και υλικών και ανάδειξη επαναστατικών –για την εποχή που πραγματοποιήθηκε– στατικών συστημάτων (ελαχιστοποίηση αριθμού υποστυλωμάτων, προένταση, μεγάλοι πρόβολοι κ.λπ.). Αντιπροσώπευε τη μοντέρνα άποψη της αρχιτεκτονικής και εντάσσονταν πλήρως στο αστικό περιβάλλον χωρίς να προκαλεί με το μέγεθός του.
Παλαί ντε Σπόρ και Πύργος των τηλεπικοινωνιών Αρχικά είχε το όνομα «Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Θεσσαλονίκης» και μέχρι σήμερα είναι ένας από τους ελάχιστους ίσως ο μοναδικός κλειστός αθλητικός χώρος στην πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις. Το όνομά του Palais des Sports δόθηκε από τους Γάλλους κατασκευαστές του . Το κλειστό γήπεδο έχει την ίδια οροφή με αυτό το κλειστό κέντρο αθλητικών εκδηλώσεων στη Λυών αλλά στη Θεσσαλονίκη γρήγορα μετονομάστηκε σε «Αλεξάνδρειον Αθλητικό Μέλαθρον» προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κεντρικός αγωνιστικός του χώρος μετονομάστηκε σε Σάλα Νίκος Γκάλης
Ο Πύργος των τηλεπικοινωνιών και όχι του ΟΤΕ έχει ύψος 76 μέτρα και βρίσκεται μέσα στο χώρο της ΔΕΘ. Κατασκευάστηκε το 1970 με σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Αναστασιάδη. Το 1969 έγινε η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη η θεμελίωση το υπόγειο και ο πρώτος όροφος και λειτούργησε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ως περίπτερο του ΟΤΕ στην 34η ΔΕΘ Στη δεύτερη φάση του έργου, από 1η Μαρτίου έως τα τέλη Αυγούστου του 1970 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, ώστε να λειτουργήσει με τη σημερινή του μορφή στη διάρκεια της επόμενης έκθεσης(35ης ΔΕΘ). Ανακαινίστηκε εσωτερικά το 2005. Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά τη λειτουργία του αποκαθίστανται εξωτερικά μικρές φθορές

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Το Μουρουνέλαιο του Απόστολου Τζιτζικωστα, το γραφείο του Πεντζίκη και άλλες ιστορίες Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Τα μυστικά της Κατακόμβης: Ποιος ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου Θρύλοι, ιστορίες και ευρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.