«Σώσε τον συνταξιούχο Ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια»
«Ρίξτε κρύο νερό το οποίο να τρέχει σιγά σιγά στο έγκαυμα για περίπου 10 λεπτά. Βγάλτε ό,τι σφίγγει το δέρμα πριν αρχίσει να δημιουργείται οίδημα…»
Ο Φωτεινός Παντογνώστης για συνταξιούχους είναι ένα παιχνίδι-εικαστική εφαρμογή.
Η Λίνα Θεοδώρου με φόντο την χρηματοπιστωτική κρίση και τα μνημόνια στην Ελλάδα αναπαράστησε καλλιτεχνικά μια fake καμπάνια για τους συνταξιούχους. Εκείνη την κατηγορία Ελλήνων που βρέθηκαν στην πιο δύσκολη θέση με το περικομμένο εισόδημά τους να στηρίζουν τις οικογένειες των παιδιών τους που ήταν άνεργα.
Σύμφωνα με την εικαστική αφήγηση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης «Future Perfect» στο MOMus Contemporary (έως τις 30 Μαρτίου) το SENEX είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων τύπου Φωτεινού Παντογνώστη. Καρτέλες με πληροφορίες που αναπτύσσονται γύρω από τις εικόνες του σώματος του συνταξιούχου μας μαθαίνουν πώς να του παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες και περίθαλψη σχετικά με τις ανάγκες κάθε ηλικίας.
Παραφράζοντας τον συντελεσμένο μέλλοντα/ Αυτό το γεγονός έχει τελειώσει
Αυτό το γεγονός έχει τελειώσει Ένα video 7 ωρών του Βαγγέλη Βλάχου χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό από διαφορετικά προσβάσιμα μέσα, επανεξετάζει υλικό από την έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας στις 10 Απριλίου 2014 έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας. Η δουλειά του Βαγγέλη Βλάχου φωτίζει το γεγονός χρησιμοποιώντας παράλληλες φαινομενικά ασήμαντε ηχητικές πηγές. Η δόνηση ενός κινητού τηλεφώνου, το κλείσιμο μιας πόρτας, ο ήχος από τον αναπτήρα που ανάβει, το φύσημα μιας μύτης συνθέτουν ένα αρχικά παράδοξο με ηχητικές παρατηρήσεις δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο για μια ερευνητική προσέγγιση μέσω λεπτομερειών που συχνά επισκιάζονται από τον ήχο μιας εκρηκτικής είδησης.
Future Perfect
Mega cities με συσσωρευμένη καταναλωτική φτώχεια και θλίψη, εγκαταλειμμένη ύπαιθρος, δημόσια πρόσωπα που σκηνοθετούν τη χειραγώγηση, ανθρώπινες ιστορίες.
Η έκθεση του MOMus Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο, παρουσιάζει μυθιστορηματικές βιογραφίες καλλιτεχνών, μοναδικά βιώματα, τραυματικές εμπειρίες, άγνωστες ιστορίες και περιστατικά έμπνευσης..
Οι ιστορίες προέκυψαν από τα ερευνητικά και άλλα ενδιαφέροντα του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών ομάδων.
Στο σύνολό τους λειτουργούν όχι ως προτάσεις άλλης μιας γραμμικής θεώρησης της Ιστορίας της Τέχνης, αλλά ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.
Καλλιτέχνες Νίκος Αρβανίτης, Nairy Baghramian , Das Institut (Kerstin Bratsch &Adele Roder) Mariana Castillo Deball, Dani Gal, Cyprien Gaillard, Annete Kelm, Jutta Koether, Armin Linke Antje Mjewski, Henrik Olesen, Γιώργος Σαπουντζής, Nora Schultz, Λίνα Θεοδώρου, Nasan Tur, Βαγγέλης Βλάχος, Danh Vo, Clemens von Wedemeyer.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θούλη Μισιρλόγλου, Επιμέλεια Angelika Stepken, Philipp Ziegler, Theodore Markoglou 23.1.-30.3.2025 MOMus Contemporary
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου