Ψίχουλα στους αγρότες για τα φωτοβολταϊκά
Τα προβλήματα του κλάδου και το κόστος παραγωγής στο Αγροτικό Συνέδριο του ΠΣΑΘ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων)
Πρότυπο έργο φωτοβολταϊκών από αγρότες και κτηνοτρόφους της παραμεθόριας Θεσπρωτίας βρίσκεται στα…συρτάρια των εγκρίσεων εδώ και 2.5 χρόνια
«Είμαι Αντιπρόεδρος σε έναν κλάδο που δοκιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Σε ένα επάγγελμα που έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα και όμως στέκεται ακόμη όρθιος παρά τις προσπάθειες κάποιων να τον ρίξει» τόνισε η κυρία Μυρτώ Λύκα απευθυνόμενη στους πολιτικούς κυρίως που παρακολουθούσαν τις εργασίες του Αγροτικού Συνεδρίου στα Τρίκαλα.
Όπως εξήγησε η κ Λύκα εδώ και 2.5 χρόνια 91 αγρότες και κτηνοτρόφοι υπέβαλαν ένα πρότυπο ομαδικό έργο φωτοβολταϊκών και μάλιστα στη διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας έλαβαν την προσωπική του δέσμευση για το έργο.
«Δυόμιση χρόνια μετά για ένα έργο που βρίσκεται 42 χιλιόμετρα από σύνορα με την Αλβανία περιμένουμε ακόμη τους όρους σύνδεσης» τόνισε η Μυρτώ Λύκα
Κώστας Σπανούλης: Κόστος παραγωγής και κλιματική αλλαγή
Η αύξηση του κόστους παραγωγής, του κόστους ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη νέου αγροτικού δυναμικού είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου σύμφωνα με τον Κώστα Σπανούλη Πρόεδρο των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Θεμάτων και Φωτοβολταϊκών , διοργανωτή του Συνεδρίου
Όπως τόνισε ο κ Σπανούλης το 25% του κόστους παραγωγής διοχετεύεται στην ενέργεια γι αυτό και θα πρέπει οι αγρότες που βάζουν φωτοβολταϊκά να έχουν σύνδεση με ακόμη ευνοϊκότερους όρους.
Ωστόσο το ακόμη σημαντικότερο ζήτημα για τον Παραγωγικό Τομέα της χώρας γενικότερα είναι ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον χώρο και κυρίως σε ότι αφορά την εισροή νέων αγροτών. Ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών είναι 57 ετών, ενώ το 37% είναι ηλικίας 65 ετών και πάνω!
Τα ψίχουλα των ΑΠΕ στους αγρότες
Από τις 5000 εγκρίσεις για φωτοβολταϊκά έργα τα 257 συνολικής παραγωγής300-500KW είναι έργα που αφορούν αγροτικά φωτοβολταϊκά.Μέχρι τώρα τα αγροτικά φωτοβλταϊκά καλύπτουν το 0.75% των συνολικών έργων των ΑΠΕ και υπάρχει πιθανότητα με τα αγροβολταϊκά αυτό το ποσοστό να ανέβει στο 0.80%
Για τον αγροδιατροφικό τομέα η ενέργεια είναι πυλώνας ανάπτυξης, ωστόσο όπως διαπιστώνεται δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη διαχείριση των ΑΠΕ από την Κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής του Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Γιάννης Κυανίδης Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ)
Η Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής – Κιλκίς είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Συστάθηκε το 2019 και έχει 64 μέλη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η εγκατεστημένη ισχύς της είναι 16,5 MW, εκ των οποίων τα 8,5 MW είναι ήδη σε λειτουργία και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα προς σύνδεση. Η Κοινότητα έχει 11MW στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και περίπου 5,5 MW στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ (σ.σ. σύνδεση στο ΚΥΤ Προχώματος, στο οποίο θα συνδεθούν περίπου 500 φ/β σταθμοί). Η Ε.Κ., από το 2020 έως σήμερα έχει υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, φτάνοντας σχεδόν στο ανώτατο όριο ισχύος για τους εξαιρούμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, δηλαδή των 18 MW.
Με τον νόμο 5151/2024, τα νέα έργα που συνδέονται στο Δίκτυο, μπορούν να έχουν μπαταρία εντός του Πάρκου, πίσω από τον μετρητή, αλλά οπωσδήποτε το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στους αυτοτελείς σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στους stand alone σταθμούς, καθώς αυτοί είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπιστούν οι όλο και μεγαλύτερες ασύμμετρες περικοπές στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών σταθμών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Πάρκων που είναι σε λειτουργία
Όπως τόνισε ο κ Κυανίδης μέχρι το 2030 η Ελλάδα έχει στόχο να καλύψει 27 GW ενέργειας από ΑΠΕ ωστόσο έχουν ήδη αδειοδοτηθεί φωτοβολταϊκοί σταθμοί για παραγωγή 36 GW !Όσο για τις περικοπές στη λειτουργεία των φωτοβολταϊκών σταθμών λόγω υπερκάλυψης σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ το κόστος που θα πληρώσει ο καταναλωτής από τις περικοπές αυτές ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υφ Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ Κέλλας
Ο βουλευτήςΝΔ ΠΕ Τρικάλων Κώστας Σκρέκας
Αγροβολταϊκά της εταιρείας Organic Electronic Technologies
Μια σύντομη εκτός προγράμματος παρέμβαση λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος του ζητήματος, έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Organic Electronic Technologies καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Ο κ Λογοθετίδης παρουσίασε τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στα θερμοκήπια και προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία εξοικονόμηση νερού λόγω της σκίασης, δεσμεύουν τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου που είναι επιζήμια για τα φυτά.
Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που θα παράγονται πλέον μαζικά από το εργοστάσιο που δημιουργείται στους Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης είναι ημιδιαφανή, εύκαμπτα και ελαφρά. Οι χρήσεις τους είναι πολλές αφού μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Επίσης είναι ανακυκλώσιμα και φιλικά στο περιβάλλον.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Τράπεζας Πειραιώς Γιάννης Χανιωτάκης έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα μέλη του ΠΣΕΘ και τους αγρότες.
Στο Αγροτικό Συνέδριο μίλησαν ακόμη Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο Βουλευτής ΝΔ ΠΕ Τρικάλων Κώστας Σκρέκας. ο Γιάννης Μανιάτης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η Ευαγγελία Διακούλη βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Λάρισσας, ο Νικος Σακκάς Δήμαρχος Τρικκαίων που ήταν και συνδιοργανωτής του Συνεδρίου ο Βασίλης Κόκκαλης ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτής Λάρισας,ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Interamerican Πάνος Κούβαλης, ο Βαγγέλης Κανελλόπουλος CEO της WorkInGreee.io ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Στέλιος Βαργόπουλος .
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έστειλες βιντεοσκοπημένο μήνυμα 11 λεπτών στο Συνέδριο και τοποθετήθηκε εφ όλης της ύλης πάνω στα αγροτικά ζητήματα και τα προβλήματα του Πρωτογενούς Τομέα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου