Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012


ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ: ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Είναι λέξεις που μας ενώνουν με την ψυχή μας. Είναι σκέψεις σαν κλωστές που τις ακολουθεί ο Οδυσσέας για να βαδίσει στα μονοπάτια της αναζήτησης.
Θα περίμενε κανείς –ειδικά σε τέτοια εποχή- ένα βιβλίο που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό κι αυτό που συμβαίνει μέσα μας, ανάμεσα σ αυτό που μπορούμε να δούμε κι αυτό που μπορούμε μόνο να νιώσουμε, να μην κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο,
Μ αυτό το πρώτο γενναίο του βιβλίο ο συγγραφέας Στέλιος  Χαλκίτης θέτει ερωτηματικά για την ίδια μας την ύπαρξη ακόμη και με τον τίτλο: «Μάργκινους Μόριους».
 Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν προορισμό; Το συνειδητοποιούν;
Προορισμός μια λέξη τόσο αμείλικτα προκλητική.  Έχεις δεν έχεις, πρέπει να δημιουργήσεις προορισμό με γνώμονα τις πανανθρώπινες αξίες· διαφορετικά νομίζω κάνεις ένα τροχάδην πέρασμα άνευ ουσίας.
«Ακόμη κι αν δεν έχεις προορισμό πρέπει να τον δημιουργήσεις. Διαφορετικά νομίζω κάνεις ένα τροχάδην πέρασμα άνευ ουσίας» λέει.
Στις 550 σελίδες του μυθιστορήματός του (Μάργκινους Μόριους εκδ Ζήτη) μεταφέρει τις εμπειρίες του από το ταξίδι του στις Ινδίες, στο Άγιο Όρος στο Θιβέτ.
«Δεν υπάρχει ένα ιερατείο, μια κλειστή ομάδα που διαχειρίζεται τη γνώση. Υπάρχουν κλειστές ομάδες που έχουν  στόχευση τη χειραγώγηση των ανθρώπων, όμως δεν κατέχουν γνώση. Είναι αδύνατον να κατέχεις , έστω και λίγα κτερίσματα γνώσης και να θέλεις να χειραγωγήσεις τον κόσμο. Είναι αντίθετα πράγματα όπως η φωτιά και το νερό , η αρετή κι η κακία».
Ο Στέλιος Χαλκίτης ζει μόνιμα στην Κάλυμνο μαζί με ανθρώπους που «δεν πέτρωσαν ακόμη τις καρδιές τους» όπως ο ίδιος λέει.
«Ο συγγραφέας, γοητευτικός αφηγητής, προικισμένος μυθοπλάστης, ηθογράφος, ψυχογράφος, ψυχαναλυτής και κοινωνικός αναλυτής σε παίρνει μαζί του σ ένα ταξίδι πρωτόγνωρο, συναρπαστικό, συνταρακτικό και μυστηριώδες»  γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου η Στέλλα Κυρακάκη Χατζηγεωργίου Φιλόλογος MSc Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ.
Εύληπτη γλώσσα απλή και καλοδουλεμένη , ακολουθεί την πορεία του κεντρικού ήρωα , του Οδυσσέα , του ήρωα που προσπαθεί να κερδίσει τον κόσμο του, να πάρει θέση σ αυτόν. Ακολουθούμε την πορεία ενός παιδιού που μεγαλώνει μέσα σε αντιξόοτητες σε ένα νησί και βρίσκει σιγά σιγά το δικό του βηματισμό. Προχωρά ανάμεσα σε κόσμους και πραγματικότητες, σε σκέψεις και συναντήσεις διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων που τους ενώνει σα μια αόρατη κλωστή η ανάγκη της αναζήτησης...
Προκλητικό εγχείρημα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα , ο οποίος ωστόσο έχει χαράξει σταθερή πορεία.
Μπορεί να μένει στην Κάλυμνο, μακριά από τα κέντρα των εκδοτικών δεδομένων αλλά ο Στέλιος Χαλκίτης δε νιώθει ...εξόριστος. Κάθε άλλο: «Παρόλο που  η τεχνολογία έφερε τους κόσμους να εφάπτονται, εντούτοις αν σου έταξε η μοίρα να βρίσκεσαι γεωγραφικά μακριά από τις μεγάλες πόλεις τότε πράγματι θα ταλαιπωρηθείς και η δυσκολία έγκειται στην χρονική καθυστέρηση σε πρωτοβουλίες, επαφές, αποφάσεις και κόστη. Σε κάθε περίπτωση αν το επιδιώξεις θα το καταφέρεις» λέει. Όσο για τα επόμενα σχέδιά του, βρίσκονται όπως επισημαίνει «εν πλω» σχεδόν αποβιβάζονται οι ήρωες του επόμενου μυθιστορήματός  μου», εξηγεί...

Σ .Μαργαριτίδου



3 σχόλια:

  1. Το καταπληκτικό αυτό μυθιστόρημα σε προκαλεί να το διαβάσεις ξανά και ξανά. Την πρώτη φορά περιηγήθηκα στις καλοδιαλεγμένες λέξεις, το γλαφυρό ύφος, τους ξεχωριστούς χαρακτήρες των πρωταγωνιστών που ξετυλίγουν το κουβάρι του μυστικού γρίφου. Τη δεύτερη φορά που με προστάξε το βιβλίο να το διαβάσω -και λέω με πρόσταξε γιατί εκδηλώθηκε ως ανάγκη και όχι ως απλή επιθυμία- έμεινα στις αλήθειες του, που και να θέλεις δεν μπορείς να τις αγνοήσεις. Αλήθειες που καίνε και απαιτούν από σένα αποθέματα κουράγιου, όχι να τις ξεστομίσεις αλλά και μόνο να τις παραδεχτείς ο ίδιος μέσα σου. Ο συγγραφέας, Στέλιος Χαλκίτης, με μεγάλη δεξιοτεχνία αφήνει τον αναγνώστη να επιλέξει τι θα ερμηνεύσει ως αλήθινό και τι θα κατατάξει στη σφαίρα του φανταστικού. Νομίζω θα το διαβάσω και τρίτη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγα είναι τα βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε ξανά και ξανά και μάλιστα άμεσα, μετά την πρώτη ανάγνωση. Χαίρομαι που ο συντάκτης του σχολίου ένιωσε να θέλει να το κάνει -και δεν είναι ο μόνος- για όλα όσα το βιβλίο αυτό προσφέρει στον αναγνώστη του. Χαίρομαι που το επισημαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΜΙΛΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ INC


    Έχετε επιδοθεί σε πού να πάρει δάνεια, απορρίφθηκε από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρετε ένα δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας χορηγήσει το αναμενόμενο δάνειο που επιθυμείτε. επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
    Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
    Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

    Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
    Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
    Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
    Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και παροχής
    οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

    Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας
    Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
    Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από 1 έως
    20 χρόνια

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

    . πραγματική χρηματοδότηση
    . επενδυτής ακινήτων,
    . δάνεια κατασκευής,
    . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων,
    . στεγαστικά δάνεια
    . Καταναλωτικα δανεια,
    . Δάνεια FHA,
    . προσωπικά δάνεια,
    . δάνεια αυτοκινήτων και
    κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας

    email: lendingtreegroupinc@gmail.com

    email: lending-tree@outlook.com

    whatsapp: +1 213 419 2419

    Με ζεστή σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι υπέροχες μέρες μια αυτοκτονία και η διέξοδος

Στην τελευταία ταινία του Βίμ Βέντρες «Υπέροχες Μέρες», ο Χιραγιάμα (Κότζι Γιακούσο) ζει τις μέρες του σε μια υπέροχη χαρμολύπη. Η μοναξιά ...