Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Πτηνοτρόφοι που έχουν πιστοποιήσει τα προϊόντα τους,
κτηνοτρόφοι που έχουν προσθέσει στο παραγόμενο κρέας ω3 λιπαρά και
αντιοξιδωτικές ουσίες, χοιροτρόφοι που έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τα
περιττώματα των ζώων τους για να παράξουν ενέργεια, ιχθυοκαλλιεργητές που
εξάγουν σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου...
Χθες στο περίπτερο 8 και stand 1 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
παρουσιάστηκε η άλλη πλευρά της Ζωϊκής Παραγωγής και ο Υπουργός καθηγητής Αθ
Τσαυτάρης επανέλαβε για μία ακόμη φορά
ότι «αγωνιζόμαστε να λύσουμε τα προβλήματα σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία
και αυτό γίνεται χωρίς φυσικά να περιμένουμε τις κινητοποιήσεις , αλλά από την
πρώτη μέρα που αναλάβαμε» .
Ο μόνος τομέας που μπορεί βραχυπόθεσμα να μας βοηθήσει να ορθοποδήσουμε
είναι η Γεωργία γι αυτό και οι όποιες διαμαρτυρίες εναντίον του Υπουργείου θα
πρέπει να αντικατασταθούν με ανοιχτό διάλογο και συνεργασία, όπως
χαρακτηριστικά τόνισαν όλοι οι παριστάμενοι ...
Στη χθεσινή τελετή βράβευσης καλών πρακτικών οι κ Γ Δήμου που εκτρέφει αυτόχθονες φυλές ζώων
διασώζοντας το γενετικό υλικό, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Κουνέλης ΑΕ που
εξάγουν γεωργικά προϊόντα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, του Ομίλου Νηρεύς που από το
1990 ασχολούνται με την γενετική βελτίωση ψαριών , της Φάρμας Χήτος που
αξιοποιούν ακόμη και τα περιττώματα των ζώων για να παράξουν ενέργεια, της
εταιρείας biogreco που πιστοποίησαν νωπό κοτόπουλο από το 2002, της Φάρμας
Κουτσώφτη που εισήγαγαν ω3 λιπαρά στο βοδινό κρέας και της Νεογάλ ΑΕ που
εκσυγχρόνισαν τα συστήματα παραγωγής τους,αποδείχθηκε ότι η Πρωτογενής και
Δευτερογενής παραγωγή μπορεί να δείξει το δρόμο της ανάπτυξης . Και για να
συμβεί αυτό πρέπει όπως χαρακτηριστικά είπαν οι βραβευθέντες να καταρργήσουμε
τη φράση «αυτό δε γίνεται» να χαμηλώσουμε τους τόνους και να σηκώσουμε τα
μανίκια δίνοντας τα χέρια, δημιουργώντας συνέργειες και συμπράξεις.
Το ερώτημα βέβαια είναι
πόσο ώριμοι , πόσο έτοιμοι είμαστε για όλα αυτά...
Πάντως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ίδιος ο
Υπουργός επενδύουν στην καινοτομία, στις συνεργασίες και στην σύμπραξη του
πρωτογενούς, δευτερογενούς και Τριτογενούς τομέα. Καλά παραδείγματα η
πρωτοβουλία για το «ελληνικό πρωϊνό» όπου ελληνικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
μπαίνουν στο μενού των ξενοδοχείων, ενώ ακολούθησε χθες η παρουσίαση της
παλέτας κυκλαδίτικων παραδοσιακών τυριών όπου τοπικά τυροκομικά προϊόντα
μοναδικής γεύσης θα εντάσσονται σταδιακά στον κατάλογο των ξενοδοχείων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου