Electric Woman Ανατρέποντας τα στερεότυπα

«Ξέρεις πόσο ρισκάρει μια γυναίκα σαν και μένα κάθε φορά που αποφασίζει να διασκεδάσει λίγο;» Με τη μουσική υπόκρουση των Nazareth “Love hurts, love scars ,love wounds and marks» , ο σκηνοθέτης Τζ Τ Μόλνερ ξετυλίγει την ιστορία ενός ζευγαριού που γνωρίζονται στη διάρκεια ενός one night stand. Στην ταινία Strange Darling η Γουίλι Φριτζέραλντ και ο Κάιλ Γκάλνερ σκοτώνονται σε μια ιστορία πάθους μια ολονύχτια διαμάχη εξουσίας και επικράτησης. Ζούμε στην εποχή του #metoo και των γυναικοκτονιών, διανύουμε την περίοδο που οι γυναίκες μαθαίνουν όχι να λένε αλλά να φωνάζουν ΟΧΙ. Βιώνουμε και αναθεωρούμε τις συνήθειες και τα στερεότυπα των φύλων συντάσσοντας Woke ατζέντες. «Απόψε θέλω να πω κάτι σε κάθε κοριτσάκι και σε κάθε νεαρό ΛΟΑΤΚΙ άτομο εκεί έξω. Ελπίζω απόψε να έχεις δει ότι μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις, όποιος θέλεις και τίποτε και κανένας δεν μπορεί ποτέ να μπει στο δρόμο σου εκτός από τη δική σου φαντασία» δήλωσε μεταξύ άλλων στους υποστηρικτές της στην πανηγυρική της ομιλία στη Βοστόνη η Δημοκρατική Μόρα Χέιλι όταν εξελέγη κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ως η πρώτη ανοιχτά λεσβία Κυβερνήτης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τη σχέση έχουν όλα αυτά με την ταινία; Αφορούν στα φυλετικά στερεότυπα που έχουν αναθεωρηθεί τόσο, ώστε τελικά αναπαράγονται από όλα τα φύλα με την ίδια επιπολαιότητα και βαρβαρότητα: Η γεμάτη καμπύλες θελκτική γυναίκα με τα σαρκώδη χείλη , τα μακριά μαλλιά , τα ελαφρώς λοξά μάτια , τα ψηλά ζυγωματικά. Ψεύτικα, αληθινά, επίκτητα, ανήκουν πλέον σε όλους όσοι/ όσες/όσα αναπαράγουν την εικόνα τους ως μια ποθητή γυναίκα. Άλλα όπως μάθαμε και στα παραμύθια η αλήθεια κρύβεται στη λεπτομέρεια. Στην ανατροπή. Γιατί οι γιαγιάδες με μυστικούς κώδικες μυούσαν τις ανυποψίαστες εγγονές εκεί λίγο πριν τις πάρει ο ύπνος, στο μεγάλο ανείπωτο μυστικό: Ο πρίγκηπας είναι ένας άσχημος φαλλοκράτης που βιάζει τη γυναίκα του όπως και την υπηρέτρια του. Η ωραία κοιμωμένη θέλει να μην ξυπνήσει ποτέ για να μην αντικρύσει τον πρίγκηπα. Η κοκκινοσκουφίτσα δεν φοβάται τον λύκο. Ο λύκος φοβάται την κοκκινοσκουφίτσα. Κοιτάς λοιπόν τις εικόνες που σου δίνει ο σκηνοθέτης: Μια όμορφη νεαρή γυναίκα τρέχει φορώντας μια πορτοκαλί φόρμα εργασίας. Η αγωνία είναι αποτυπωμένη στο πρόσωπό της. Αιμορραγεί από το αριστερό αυτί. Ένας νέος άντρας με ύφος σκληρό και μάτια θολωμένα κρατά μια καραμπίνα στο χέρι. Οδηγεί σαν τρελός ένα θεόρατο αυτοκίνητο από αυτά που μπορούν να κινηθούν σε οποιοδήποτε έδαφος. Είναι φανερό ότι καταδιώκει την κοπέλα. Αμέσως μετά πληροφορούμαστε ότι θα παρακολουθήσουμε την ιστορία ενός σήριαλ κίλερ και των τελευταίων φόνων που διέπραξε στην πολιτεία Όρεγκον.
«Είμαστε κι οι δυό κάτοχοι όπλων». «Παρακαλώ βοηθήστε με» Καθώς οι αμερικανικές εκλογές είναι ένα αφήγημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ας αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι η ψήφος των γυναικών των ΗΠΑ. Σε μία (ακόμη περίοδο) αναταραχών σε όλο τον πλανήτη με κύρια εστία κινδύνου την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή , σίγουρα η υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί από αυτό της οπλοκατοχής . Σε μια χώρα όπου η οπλοκατοχή στοιχίζει κάθε χρόνο βαριά σε ανθρώπινες ζωές θα περίμενε κανείς από μα γυναίκα μια αρκετά διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών έχει δεσμευτεί ότι η ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων στις πωλήσεις και στη χρήση όπλων θα είναι από τα κορυφαία στην ατζέντα της. Στο πρόσφατο ντιμπέιτ όμως με τον Ντόναλντ Τράμπ το θέμα της οπλοχρησίας σχεδόν απαλείφθηκε «Ο Τιμ Γουόλς και εγώ είμαστε και οι δύο κάτοχοι όπλων», είπε η Χάρις, αναφερόμενη στον υποψήφιο αντιπρόεδρο της. «Δεν πρόκειται να πάρουμε τα όπλα κανενός. Οπότε σταματήστε τα συνεχή ψέματα για το θέμα». Συνηθίσαμε να θεωρούμε τις γυναίκες διστακτικές τουλάχιστον ως προς την χρήση του όπλου. Προετοιμαστήκαμε ακόμη και μέσω των social media να αντιμετωπίσουμε ακόμη και με συμπάθεια το θύμα που παίρνει το νόμο στα χέρια του. Το αδύναμο γυναικείο χέρι που προσπαθώντας να προστατευθεί από τον άντρα θύτη τραβάει τη σκανδάλη. Ω πόσο λυτρωτικός είναι αυτός ο ήχος όταν επιτέλους το θύμα γίνεται θύτης. Αχ πόσο δικαιολογημένος είναι ένας φόνος σε κατάσταση άμυνας! Αχ πόσο επιμελώς έχουν ξεριζωθεί όλα τα άλλοθι από την Electric Woman serial killer ! «Παρακαλώ βοηθήστε με» λέει η ηρωϊδα της ταινίας προκαλώντας τον οίκτο των ανθρώπων που λίγα λεπτά αργότερα θα σκοτώσει. Το Strange Darling ολοκληρώνεται με τις ίδιες σκηνές: Η κοπέλα με την πορτοκαλί φόρμα τρέχει μέσα στα αίματα. Βλέπουμε την αγωνία στο πρόσωπό της. Την ακολουθεί ένας γεροδεμένος νεαρός με καραμπίνα. Το αυτοκίνητο που οδηγεί είναι τεράστιο. Μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε έδαφος. Κι εσύ θεατή μπορείς να αμφιβάλεις άλλη μια φορά εάν ο λύκος που πυροβόλησε ο κυνηγός στο παραμύθι με την Κοκκινοσκουφίτσα, ήταν ο θύτης, ή το θύμα. Μπορείς να αμφιβάλεις για όλα εκτός από αυτό: Τα ένστικτα δεν έχουν φύλο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Οι Ελεύθερες Ρίζες Υπό Έλεγχο : Η πρώτη LifestyleNanoMedicineClinic στην Ελλάδα καινοτομεί κατά των εχθρών του οργανισμού!

Η πανδημία ανοίγει δρόμο για τεράστιες επενδύσεις στη νανοτεχνολογία